Eldorado zoutminnende natuur

Tussen Zwarte Haan en de pier van Holwerd ligt een van Europa`s grootste kwelders met dobben, zomerpolders en zilte graslanden. Verken vanuit Kweldercentrum Noarderleech dit Eldorado voor zoutminnende flora en fauna prima.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Maak kennis met het Noarderleech

In het noordwesten van Friesland, op het aangeslibde land in de monding van de voormalige Middelzee, ligt het Bildt. Hier zijn geschiedenis en cultuurhistorie duidelijk zichtbaar: de inpoldering, de bijzondere bebouwde dijken, de speciale boerderijbouw en het kenmerkende ruime landschap. In een tocht langs de oude zeedijken kom je langs veel markante plekken, galeries, gezellige cafés en eetgelegenheden. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan Kweldercentrum Noarderleech en natuurgebied Noord-Friesland Buitendijks.

Het ruim 4200 hectare grote gebied met zomerpolders, dobben, zilte graslanden, slikvelden en kwelderwerken is een eldorado voor planten en dieren. Kweldergewassen als zeekraal, zeeaster, schorrenkruid, spiesmelde, gewone zoutmelde, zeeweegbree, melkkruid, aardbeiklaver en zeealsem zijn er volop te vinden. 

2.7 Intro Noorderleech

Grootste van Europa

Dit soort buitendijkse randen van de Waddenzee zijn voor veel bijzondere planten en dieren van levensbelang. Op deze kwelders vinden zij namelijk broedgelegenheid, voedsel en rust. De buitendijkse gebieden zijn alleen schaars. Waar vroeger het landschap van Noord-Friesland grotendeels bestond uit kwelder, rest nu nog een smalle reep. Toch is dit niettemin het grootste aaneengesloten kweldergebied in Europa. Niet voor niets is het gebied deel van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed.

Aan de zeedijk bij Marrum vind je het Kweldercentrum van It Fryske Gea. Een prima plek om het Noarderleech te verkennen. Zomers grazen er koeien en paarden tussen de slenken en zijn de vele vogels te bewonderen. 's Winters is het Noarderleech een spektakel van de elementen, onder andere beroemd door het paardendrama van november 2006.

Noard Fryslan Butendyks 2

Route: Friesland Buitendijks

Deze route voert je over de rechte paden door het typische Bildtse landschap en langs of door het prachtige natuurgebied Noarderleech; één van de grootste kwelders van Europa en ooit het werkterrein van de slikwerkers.

Afstand: 8,7 kilometer | Duur: 1 uur en 30 minuten

Bekijk de route!
Noard-Fryslan Butendyks

Route: Oorlog boven het Noarderleech

Wat vond er eigenlijk plaats in de Tweede Wereldoorlog in het kustgebied van Friesland? In het bijzonder: de luchtoorlog in het kust- en Waddengebied. Met deze uitgebreide fietsroute langs het Noarderleech, ontdek je de bijzondere gebeurtenissen in de omgeving. Maak een reis door de tijd en ga op ontdekkingstocht langs Friesland in oorlogstijd. 

Afstand: 36,2 kilometer | Duur: 2 uren en 9 minuten

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van het Noarderleech

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.