Eldorado zoutminnende natuur

Categorieën

In het noordwesten van Friesland, op het aangeslibde land in de monding van de voormalige Middelzee, ligt het Bildt. Hier zijn geschiedenis en cultuurhistorie duidelijk zichtbaar: de inpoldering, de bijzondere bebouwde dijken, de speciale boerderijbouw en het kenmerkende ruime landschap. In een tocht langs de oude zeedijken kom je langs veel markante plekken, galeries, gezellige cafés en eetgelegenheden. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan Kweldercentrum Noarderleech en natuurgebied Noord-Friesland Buitendijks.

Het ruim 4200 hectare grote gebied met zomerpolders, dobben, zilte graslanden, slikvelden en kwelderwerken is een eldorado voor planten en dieren. Kweldergewassen als zeekraal, zeeaster, schorrenkruid, spiesmelde, gewone zoutmelde, zeeweegbree, melkkruid, aardbeiklaver en zeealsem zijn er volop te vinden. 

Grootste van Europa
Dit soort buitendijkse randen van de Waddenzee zijn voor veel bijzondere planten en dieren van levensbelang. Op deze kwelders vinden zij namelijk broedgelegenheid, voedsel en rust. De buitendijkse gebieden zijn alleen schaars. Waar vroeger het landschap van Noord-Friesland grotendeels bestond uit kwelder, rest nu nog een smalle reep.

Toch is dit niettemin het grootste aaneengesloten kweldergebied in Europa. Niet voor niets is het gebied deel van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed.

Aan de zeedijk bij Marrum vind je het Kweldercentrum van It Fryske Gea. Een prima plek om het Noarderleech te verkennen. Zomers grazen er koeien en paarden tussen de slenken en zijn de vele vogels te bewonderen. 's Winters is het Noarderleech een spektakel van de elementen, onder andere beroemd door het paardendrama van november 2006.

Beleef dit verhaal met deze route:

Bekijk ook:

Holwerd

Holwerd

© Ruben Smit

Natuurlijk werelderfgoed

Lees hier meer over Werelderfgoed

Moddergat Paessens.

Moddergat Paessens.

© Ruben Smit

Waddenkust Friesland

Lees hier meer over Waddenkust Friesland