Kroon’s Polders: natuur heeft gewonnen

Categorieën

Hoewel de vier Kroon’s Polders bekend zijn om hun natuurschoon en de vele vogels, is het gebied ook watererfgoed. De Kroon’s polders danken hun naam namelijk aan de legendarische opzichter P.A. Kroon van Rijkswaterstaat, die vanaf 1900 op Vlieland gestationeerd was.

Geïnspireerd door het succes van het aanleggen van stuifdijken op Texel en Ameland besloot Rijkswaterstaat een proef te doen ter hoogte van de toen erg lage Meeuwenduinen. Hier was het eiland erg smal en een doorbraak was niet ondenkbeeldig.

Stuifdijk
Ter hoogte van de huidige Polderweg liet Kroon takken en rietschermen aanbrengen waardoor al snel een stuifdijk ontstond. Door het bouwen van verschillende stuifdijken naast elkaar ontstonden polders die snel groen werden.

Het resultaat smaakte naar meer, want op Vlieland was altijd al gebrek aan goede weidegrond en hooiland. Zo slaagde hij erin om op de oostkant van de toen kale Vliehors tussen 1909 en 1925 drie voor het eiland grote stukken land in te polderen. Met voor eilander begrippen goed grasland.

Landingsbaan
Het jonge gebied was nu wel groen, maar te nat als weidegrond voor vee. 

Boer Jan Cupido, die destijds op het Posthuys woonde, zette daarom een windmolen op de dwarsdijk om de polder te bemalen. Maar de polders bleven nat en uiteindelijk is het met de landbouw niets geworden.

De luchtmacht heeft de vierde polder nog een tijdje als landingsbaan in gebruik gehad. Daar konden lichte propellervliegtuigen landen en opstijgen. Maar ook hier waren problemen met de waterstand.   Met de komst van de helikopter en het opkomende toerisme werd besloten er een natuurgebied van te maken. Inmiddels is het een vogelparadijs: met circa 200 verschillende soorten.

Vogels kijken
Op de dijk langs de Vierde Polder (aan de Waddenzee) is een trap met een kijkscherm geplaatst. Kom snel een keer kijken!

 

 

Beleef dit verhaal met deze routes:

Bekijk ook:

Natuurlijk werelderfgoed

Lees hier meer over Werelderfgoed

© Marcel van Kammen

Vlieland

Lees hier meer over Vlieland