Natuur heeft gewonnen

Hoewel de vier Kroon’s Polders bekend zijn om hun natuurschoon en de vele vogels, is het gebied ook watererfgoed. De Kroon’s polders danken hun naam namelijk aan de legendarische opzichter P.A. Kroon van Rijkswaterstaat, die vanaf 1900 op Vlieland gestationeerd was.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Stuifdijk

Geïnspireerd door het succes van het aanleggen van stuifdijken op Texel en Ameland besloot Rijkswaterstaat een proef te doen ter hoogte van de toen erg lage Meeuwenduinen. Hier was het eiland erg smal en een doorbraak was niet ondenkbeeldig.

Ter hoogte van de huidige Polderweg liet Kroon takken en rietschermen aanbrengen waardoor al snel een stuifdijk ontstond. Door het bouwen van verschillende stuifdijken naast elkaar ontstonden polders die snel groen werden. Het resultaat smaakte naar meer, want op Vlieland was altijd al gebrek aan goede weidegrond en hooiland. Zo slaagde hij erin om op de oostkant van de toen kale Vliehors tussen 1909 en 1925 drie voor het eiland grote stukken land in te polderen. Met voor eilander begrippen goed grasland.

Vogels kijken

Boer Jan Cupido, die destijds op het Posthuys woonde, zette daarom een windmolen op de dwarsdijk om de polder te bemalen. Maar de polders bleven nat en uiteindelijk is het met de landbouw niets geworden. De luchtmacht heeft de vierde polder nog een tijdje als landingsbaan in gebruik gehad. Daar konden lichte propellervliegtuigen landen en opstijgen. Maar ook hier waren problemen met de waterstand.   Met de komst van de helikopter en het opkomende toerisme werd besloten er een natuurgebied van te maken. Inmiddels is het een vogelparadijs: met circa 200 verschillende soorten.

Op de dijk langs de Vierde Polder (aan de Waddenzee) is een trap met een kijkscherm geplaatst. Kom snel een keer kijken!

Route: Boswachterspad

Wandel langs Kroon’s polder en over het sluippaadje in Vlieland en ontdek de geuren, kleuren en geluiden van het Waddeneiland. In het voorjaar klinkt hier het zingen van de nachtegaal en kom je de broedende lepelaar tegen. Bewandel het boswachterspad en omring jezelf met tientallen vogelsoorten!

Afstand: 7,4 kilometer | Duur: 1 uur en 30 minuten

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Vlieland

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.