De ‘hoge’ polders van Terschelling

De oudste polder van het eiland, en daarmee de moeder van het Terschellinger boerenland, is de Stryperpolder. Deze is nog altijd goed herkenbaar als slenkenlandschap, met de Stryperkwelder aan de andere kant van de dijk. De polder is vernoemd naar de oudste nederzetting, Stryper, gevestigd op een natuurlijke, door duinen gevormde terp.

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Het Ponswiel

Ten zuiden van deze nederzetting maakten vroege bewoners hun ‘Nieuwland’. De Stryperpolder werd in 1602 voor het eerst bedijkt, enigszins onbeholpen nog. Tot in de negentiende eeuw vonden er dijkdoorbraken plaats. De laatste doorbraak was in 1825, waardoor de polder blank kwam te staan. Achter de weggeslagen dijk vormden zich door de sterke stroming diepe poelen of wielen. Het Ponswiel, achter de oude slaperdijk, is op die manier ontstaan. Een herinnering aan de nietsontziende kracht van de zee.

Sienen en slenken

De mens maakte de Terschellinger polders veilig en leefbaar. De natuur, de dynamiek van de zee, maakte de polders vruchtbaar. De Terschellinger polders liggen hoger dan het land aan de andere kant van de duinen. Dit in tegenstelling tot de karakteristieke Nederlandse polders op de vaste wal. De bodem van het polderland helt van de hoge gelegen zandgronden af naar de lagere gedeelten. Beekjes, sienen genaamd, voeren het water uit de duinen af. In de lagere delen gaan ze over in wadprielen- of slenken.

Route: Midsland polder, duinen en strand

Midsland is een klein gezellig dorpje met een hoop geschiedenis. Tijdens deze wandeling start je in Midsland en loop je door de mooie polders van Terschelling. Ook voert de route je een stuk langs de duinen én het strand van Terschelling.

Afstand: 10 kilometer | Duur: 2 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Midsland

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over de Kracht van het Water

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.