Meander mee door de tijd

Ooit meanderde de Hunze door het landschap tussen wad en stad in Groningen. Door de eeuwen heen werd de rivier gekanaliseerd, waardoor de rivier nu een monument van historische waterwerken is.

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Reitdiepgebied

Het Reitdiepgebied is een van de oudste cultuurlandschappen achter de Waddenzeedijk. Ooit meanderde de Hunze (nu het Reitdiep) door het landschap tussen stad en wad. Daardoor had de stad Groningen een open verbinding met de Waddenzee. Tot 1876 was de Noorderhaven dan ook een getijdenhaven. Naast eb en vloed had ook het zoute water een grote invloed op het landschap. Vanaf de 13e eeuw werd de Hunze stukje bij beetje gekanaliseerd. Zo ontstond het Reitdiep, dat in 1877 bij Zoutkamp definitief werd afgesloten van de zee.  

Oude waterwerken

Hier en daar is de oude loop van de Hunze nog goed zichtbaar in het landschap, bijvoorbeeld rond het Oude Diepje bij Winsum. Daar werden vijf voortdurend verzandende bochten van de rivier al in 1629 afgesneden. De oude menaders werden ingedamd om dicht te slibben. Het Oude Diepje is de tochtsloot die werd aangelegd om het land langs de oude rivier te ontwateren. Twee pompen pompten het water van het slootje in het Reitdiep. Nog altijd vormen de maren meanders in het Groningse landschap. En het Reitdiep is nog altijd een van de belangrijkste wateren van de provincie Groningen. Op verschillende plekken langs het Reitdiep vind je borden met uitleg over de waterwerken. Zo wordt een wandeling langs de oude Hunze een wandeling door de tijd.

Route: 26 eeuwen bewoningsgeschiedenis

De wandeling voert je langs de boorden van het Reitdiep en zijn voormalige, nog in het landschap zichtbare meanders. Over een afstand van 15 km beleef je 26 eeuwen bewoningsgeschiedenis! Voorchristelijke wierden en waterlopen, middeleeuwse dijken, Romaanse kerken, kronkelende wegen  en negentiende-eeuwse dorpsstraatjes maken van deze route een boeiende reis door de tijd. Het gebied wordt al vanaf omstreeks 600 v. Chr. continue bewoond en daarmee behoort het tot de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. 

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van het Reitdiep

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over de kracht van het water

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.