Uitgelicht: Holwerd aan Zee

Categorieën

Bewoners, boeren, natuurorganisaties en wateringenieurs werken in Holwerd samen aan herstel van de verbinding tussen de Waddenzee en het dorp. Als het aan de werkgroep Holwerd aan Zee ligt, is het in 2023 mogelijk om varend via de kwelder en een schutsluis in de zeedijk uit te komen in een zout beleefmeer dat met het getij meebeweegt. Een boulevard verbindt dorp en binnenzee.

Staande mast
Holwerd aan Zee maakt beleving van de unieke waarden van Waddenzee Werelderfgoed achter de dijk mogelijk. Met vogelbroedeilanden en vismigratie. Boeren zorgen met zoutadaptieve en zilte landbouw voor nieuwe smaken van het Wad. Door de doorbraak in de dijk kunnen zeilboten vanaf de Waddenzee zonder de mast te strijken doorvaren naar het cultuurhistorisch rijke achterland. Met Holwerd als eerste   aansprekende kennismaking met het verhaal over leven op de grens van land en zee.

Eerste stop
Als Holwerd weer aan zee ligt, moet ook Dokkum met staande mast bereikbaar worden. Daarnaast wil de werkgroep de pier naar de veerdam - vertrekpunt van de boot naar Ameland en startpunt van veel wadlooptochten - transformeren in dé Groene Loper van het Wad. 

Nieuwsgierig?
Holwerd aan Zee nu alvast beleven? Dat kan tijdens de Dag van het Wad. De werkgroep organiseert dan vier rondleidingen door het dorp, de kwelder, langs twee kunstwerken en door het gebied waar de zee in 2023 weer toegang heeft. Initiatiefnemers en natuurkenners nemen je mee en vertellen wat deze doorbraak betekent voor mens en natuur! 

© Buro Harro

Holwerd aan Zee

Meer informatie over dit bijzondere project

Wijnaldum

Wijnaldum

Waddenkust Friesland

Ontdek de waddenkust van Friesland