Doorbraak voor mens en natuur

Bewoners, boeren, natuurorganisaties en wateringenieurs werken in Holwerd samen aan herstel van de verbinding tussen de Waddenzee en het dorp. Als het aan de werkgroep Holwerd aan Zee ligt, is het in 2023 mogelijk om varend via de kwelder en een schutsluis in de zeedijk uit te komen in een zout beleefmeer dat met het getij meebeweegt. Een boulevard verbindt dorp en binnenzee.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Staande mast

Holwerd aan Zee maakt beleving van de unieke waarden van Waddenzee Werelderfgoed achter de dijk mogelijk. Met vogelbroedeilanden en vismigratie. Boeren zorgen met zoutadaptieve en zilte landbouw voor nieuwe smaken van het Wad. Door de doorbraak in de dijk kunnen zeilboten vanaf de Waddenzee zonder de mast te strijken doorvaren naar het cultuurhistorisch rijke achterland. Met Holwerd als eerste   aansprekende kennismaking met het verhaal over leven op de grens van land en zee.

Eerste stop
Als Holwerd weer aan zee ligt, moet ook Dokkum met staande mast bereikbaar worden. Daarnaast wil de werkgroep de pier naar de veerdam - vertrekpunt van de boot naar Ameland en startpunt van veel wadlooptochten - transformeren in dé Groene Loper van het Wad. 

Route: Rondje Holwerd

Een fietstocht langs terpdorpen en de allerhoogste terp van de Wadden, om daarna koers te zetten naar de zeedijk. Tap verse melk, voel de zoektocht van twee ijzeren dames en stel je verdekt op in de Kees Weverswadpost.

Afstand: 47 kilometer | Duur: 3 uren

Bekijk de route!

Meer ontdekken! - De leukste locaties in de omgeving van Holwerd

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.