Kluut en Kanoet ontdekken eb en vloed

Categorieën

Sabine Tigchelaar en Laura Steigenga wisten het zeker: kinderen moeten de kans hebben om het wad te ontdekken. Al woonde Sabine al haar hele leven dichtbij het wad. Echt enthousiast werd ze ervan toen ze Laura leerde kennen. Twee jaar geleden ontstond dan ook het idee om kinderen te enthousiasmeren over het Waddengebied, door middel van een boek. Wij spraken Sabine en Laura over het boek ’Kluut en Kanoet ontdekken eb en vloed’ en hun liefde voor het wad.

Achter de zeedijk

Laura kwam als kind al veel met haar ouders achter de zeedijk. Na haar studie begon ze als wadloopgids en nam ze schoolklassen mee het wad op. “Het is fascinerend om te zien hoe de planten en dieren zich hier hebben aangepast aan eb en vloed” vertelt Laura. Sabine is opgegroeid in Hallum en woont nu nagenoeg tegen de zeedijk aan. “Toch wist ik als kind niet hoe mooi het was achter de zeedijk.” Vertelt Sabine. Toen Laura gastouder werd voor het gezin van Sabine, nam ze Sabine en haar kinderen mee het wad op. Als voormalig wadloopgids en met werkervaring bij de Waddenvereniging, kan je haar een echte waddenkenner noemen. Laura nam het gezin van Sabine mee op wadloopavontuur. Eerst een stuk met de boot en daarna te voet verder over de bodem van de Waddenzee, richting Schiermonnikoog.  De kinderen van Sabine waren nog jong toen ze voor het eerst het wad op gingen. Toch viel er al van alles te beleven. “Vanaf vier jaar is het wad gewoon al te gek om met je ouders heen te gaan.” Vertelt Sabine.

Ik gun het kinderen om het wad te ontdekken

Sabine

Een perfecte match

Twee jaar geleden ontstond het idee om meer mensen over het wad te vertellen. Sabine: “We kregen de wildste ideeën, maar we dachten we houden het simpel, we maken een boek.” “Dat het simpel was, daar zijn we wel van teruggekomen, want een goed boek maak je niet zomaar” vertelt Laura. Zo waren ze een jaar aan het schrijven, om vervolgens een jaar weg te strepen. Ook gingen Sabine en Laura aan de slag met zelfgemaakte tekeningen. Al snel kwamen ze erachter dat ze toch echt een illustrator nodig hadden. Ze kwamen terecht bij Roberta Müller. Laura kende Roberta van de Waddenvereniging. Doordat Roberta bij de Waddenvereniging heeft gewerkt als gids op Texel, was dit een perfecte match. Zij kende alle facetten van het wad en kon net als Sabine en Laura de liefde voor het wad goed overbrengen.

Bewoners van het wad

Over de naam van het boek waren ze het snel eens. “We zeiden gelijk: er moet wel een kluut in, met zijn eigenwijze snavel!” vertelt Sabine. “En een Kanoet, riep Laura toen” Ook de ondertitel was snel bedacht. ’Kluut en Kanoet ontdekken eb en vloed’. In het boek leer je van alles over eb en vloed én vertellen ze het verhaal van het Waddengebied, met de dieren die je hier vindt. Van een alikruikje tot een eidereend en van een lepelaar tot een wadpier. “Dit gebied en zijn diertjes zijn zo uniek, wij dachten: hier moet een kinderboek voor komen” vertelt Laura. Met dit boek kunnen zowel ouders als kinderen ontdekken hoe het Waddengebied eruit ziet. “Dat ouders en kinderen gaan denken, hé, daar willen we heen!” vertelt Sabine. Niet alleen voor de kleine avonturiers is het boek leerzaam. Ook ouders kunnen een heleboel leren over het wad. “Als ouders het educatieve stuk lezen, achter het voorleesverhaal, horen we vaak dat ook zij nog veel hebben geleerd” vertelt Sabine. “Wat is een kwelder, wat is het slik, wat eet een alikruikje? En hoe zit dat met het getij?”

Het wad ontdekken

Niet alleen willen Sabine en Laura dat kinderen het wad gaan ontdekken. “We willen graag onze liefde voor het wad overbrengen” vertelt Laura. “Als je ergens van houdt, zorg je er ook goed voor.” Naar de kinderen van Sabine is de liefde voor het wad in ieder geval al overgedragen.

Als we Sabine en Laura vragen naar hun favoriete plek in het Waddengebied, moeten ze even nadenken. “Dat is een moeilijke vraag, er zijn hier zoveel mooie plekken.” Zegt Sabine. Op de vraag waar je met kinderen heen moet zijn ze duidelijk: “Zonder gids mag je natuurlijk niet het wad op. Er zijn gelukkig genoeg leuke tochten voor kinderen vanaf vier jaar. En ook al is het voor kinderen nog wel een pittige tocht, het is zeker de moeite waard om dit met je gezin te beleven. Met je knieën in het slik, zeesterren en krabbetjes vinden en zeekraal proeven.” Geen tocht geboekt? Bij Paesens Moddergat kan je dichtbij het wad komen. Maar onthoud goed: je bent te gast op een unieke plek waar we goed voor moeten zorgen.

Verder lezen? - Ontdek meer verhalen uit het Waddengebied

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.