Tophotel voor vogels

De Peazemerlannen is een 85 hectare groot natuurgebied bij de dorpen Paesens en Moddergat in het noordoosten van Friesland. In dit overgangsgebied tussen zeedijk en slikvelden vind je alles wat je van een buitendijks kweldergebied mag verwachten. Geniet van de groene zomerpolders, bloeiende kwelders en de zandplaten van het Wad. Een tophotel voor vogels.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Weergaloos uitzicht

Met een weergaloos uitzicht op de Waddenzee is De Peazemerlannen een van de buitendijkse (zilte) parels van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Het gebied is het hele jaar door in trek bij vogels. Zij zorgen voor een passende ‘soundtrack’ bij de vergezichten. Vanaf de strekdam ervaar je zelfs een beetje het eilandgevoel, met het uitzicht op Schiermonnikoog en de Engelsmanplaat.

Eigenlijk was het gebied al een tijdje ingepolderd. Maar een zware storm in 1973 sloeg bij de dorpen Paesens en Moddergat een bres gat in de zomerdijk. Het gat dichten was te duur en zo kreeg de Waddenzee vrij spel in het noordelijke deel van de polder. Zo kon een nieuw natuurgebied ontstaan dat als De Peazemerlannen sinds 2009 onderdeel uitmaakt van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. 

Fans buitendijkse natuur

Voor fans van buitendijkse natuur is er een prachtige wandeltocht die van de Deltadijk via de zomerdijk weer terugvoert naar de startplek. Prima te combineren met een bezoek aan de tweelingdorpen Paesens en Moddergat. Met museum ’t Fiskershúske en de authentieke huisjes waar veel herinnert aan het harde vissersbestaan.

Route: Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer

Dit is een tocht om eens lekker uit te waaien in de zilte lucht van de Waddenzee, om van de rust te genieten in de dorpjes en als het lekker weer is even pootjebaden in het Lauwersmeer.

Afstand: 45,4 kilometer | Duur: 2 uren en 30 minuten

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Paesens-Moddergat

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.