Arretjescake met koffie van vlieland

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het Wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met koffie van Vlieland: arretjescake met een vleugje koffie van koffiebranderij Baken op Vlieland. Heerlijk samen met een verse kop koffie. Of lekker als nagerecht. Eet wat het Wad schaft.

Koffiebranderij Baken Vlieland

Koffiebranderij ‘Baken Vlieland’, is een micro branderij die is ontstaan uit passie voor koffie en de wens om dit op circulaire en duurzame wijze uit te voeren. Door groene koffiebonen te branden op een elektrische koffiebrander, aangestuurd door zonne-energie, wordt er gemiddeld 90% minder CO2 uitgestoten dan koffie uit een reguliere branderij die draait op fossiele brandstof. Ook de herkomst van de koffiebonen nemen ze hier extra onder de loep, het verpakkingsmateriaal is recyclebaar en het afvalproduct wordt zelfs gebruikt door de oesterzwammenkwekers op Vlieland. Zo smaakt dat kopje koffie of dit recept waar de koffie in is verwerkt toch net iets beter, nietwaar?

Lees meer

Ingrediënten voor de arretjescake

  • 1/2 kopje koffie van Baken Vlieland
  • 200 gram pure chocolade 
  • 150 gram roomboter 
  • 1/5 pak biscuitjes 
  • 1 zakje vanillesuiker

De koffiebonen van Baken Vlieland kun je gewoon online bestellen. Binnen een paar dagen heb je de heerlijke koffie in huis. 

Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Bereiding

Doe huishoudfolie in een cakeblik.

Verkruimel de biscuitjes met de hand of in een keukenmachine en breek de chocolade in stukken.

Maal de koffie bonen en zet een kopje koffie.

Zet een kom op een pan met kokend water en smelt de chocolade en de boter in deze kom (au bain marie) en haal vervolgens van het vuur.

Roer de vanillesuiker en het halve kopje koffie/espresso door het chocolademengsel. Schep hierna de stukjes biscuit erdoorheen. 

Giet het mengsel in het cakeblik en laat even afkoelen. 

Zet de arretjescake minimaal 2 uur in de koelkast zodat hij kan opstijven. 

Snijd een plakje en geniet van deze heerlijke cake bij een kopje koffie van Baken Vlieland. 

Eet smakelijk!

 

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.