Ontdek de veelzijdige Waddenkust

Je reis langs de Friese Waddenkust brengt je in het noordoosten. Grenzend aan het Nationaal Park Lauwersmeer, bevind je je in een fascinerend deel van de Waddenkust. Een deel vol terpen, slikvelden en kwelder, idyllische dorpen én een iconische havenstad. Welkom in een veelzijdig stukje Waddengebied.  

Idyllische dorpen en een natuurrijk landschap

Buiten de grote stad kom je terecht in een divers landschap. Trek je naar het westelijke deel van de regio? Dan kom je terecht in het beroemde terpenlandschap. Hier vind je de hoogste terp van Nederland: de terp van Hegebeintum. In het bijbehorende bezoekerscentrum kom je alles te weten over deze kunstmatig aangelegde hoogtes. Niet veel verder ligt de jongste terp ter wereld: de Terp fan de Takomst. Dit bijzondere bouwwerk is een initiatief van de trotse dorpsbewoners van Blije. Om de verbinding met de Waddenzee terug te krijgen, lieten ze hier een buitendijkse terp aanleggen. Die terp vind je vlakbij Holwert. Dit gezellige dorpje - ooit ontstaan op een terp - is veel meer dan alleen een opstapplaats voor de boot naar Ameland. 

Ben je de oostelijke kant van de regio opgegaan? Dan wordt je langzaamaan richting het Nationaal Park Lauwersmeer getrokken. Maar niet voordat je kennis maakt met idyliische dorpen als Metslawier, Wierum én tweelingdorp Paesens-Moddergat. Die laatste is overigens een perfect startplek voor een bijzondere wadlooptocht. Aanrader! Sluit je reis door Noordoost-Friesland af richting de Peazemerlannen. De slikvelden en kwelders van dit natuurgebied geven je een weergaloos uitzicht op de Waddenzee. Blijf alleen wel goed op afstand voor de broedende vogels. 

Moddergat Paessens.

Ontdekkingsreis in Noordoost-Friesland - Ga je mee?

Ontdekkingsreis in Dokkum - Ga je mee?

Dokkum

Dé stad van Noordoost-Friesland is Dokkum, bekend bij veel schaatsliefhebbers als keerpunt van de Elfstedentocht. Deze bijzonder gezellig stad is echter veel meer dan alleen dat. Dokkum ademt historie. Dat zie je terug in de bolwerken en grachtenpanden, de Bonifatiuskapel én de Admiraliteit. Een nuchter maar hip stadje. Liefhebbers van shoppen kunnen hier hun hart ophalen. In de knusse winkelstraatjes vind je meer dan genoeg. Even lekker bijkomen? Dokkum kent talloze gezellige terrassen én bierbrouwerijen. Dat alles met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied om de hoek. 

Kom proeven - in Noordoost-Friesland

Lekker slapen - in Noordoost-Friesland

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.