Wadplaat Balgzand

Nergens langs de Waddenkust in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Dit 6000 hectare grote natuurgebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot het voormalige eiland Wieringen. Het land is hier weids en mooi. Vanaf een aantal punten op de zeedijk heb je een prachtig uitzicht op het wad én de vogels.

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Vogelparadijs

​Balgzand is zo geliefd bij talrijke vogels, omdat het tweemaal per dag droogvalt. Wanneer het droogvalt worden eindeloze zand- en slikplaten blootlegt. Hier zijn veel schelpdieren, wormen, garnaaltjes en slakjes te vinden zijn. Een feestmaal voor alle vogels natuurlijk! In het voorjaar broeden er ook tal van vogels, zoals kluten, sterns en meeuwen. Dat doen zij op de tegen de dijk gevormde schorren.

De beste punten om vogels te spotten zijn de vogelhut op de dijk ten noorden van Van Ewijcksluis en bij Informatiecentrum 't Kuitje, in Den Helder.

Het hoogtepunt is het opkomende tij, als duizenden vogels in grote zwierige wolken richting dijk vliegen om daar te overtijen.

Ga op excursie

In juli komen er grote groepen bergeenden bijeen bij het Balgzand om te ruien. Een spectaculair schouwspel! In de winter komen er veel smienten en rotganzen. Bij hoogwater zoeken zij hun toevlucht op de rustige Balgzanddijk. 

Je kunt het gebied onder begeleiding bezoeken tijdens een excursie of een open dag. Hiervoor kun je terecht bij Natuur Informatiecentrum Balgzand ’t Kuitje. Hier worden vogelexcursies gegeven door vrijwilligers van Landschap Noord-Holland en wadexcursies door gidsen van de Waddenvereniging.

Route: wandelroute Wieringen

Ontdek de natuur op Wieringen! Deze wandeling over het voormalig waddeneiland Wieringen brengt je zowel langs de kust als door het mooie landschap. Geniet onderweg van de weidse vergezichten én het prachtige uitzicht over het wad! 

Afstand: 11,6 kilometer

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Den Helder

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.