Wadplaat Balgzand

Nergens langs de Waddenkust in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Het 6000 hectare grote natuurgebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot het voormalige eiland Wieringen. Het land is hier weids en mooi. Vanaf een aantal punten op de zeedijk heb je een prachtig uitzicht op het wad.

De beste punten zijn de vogelhut op de dijk ten noorden van Van Ewijcksluis en bij Informatiecentrum 't Kuitje, Oostoeverweg in Den Helder. Hoogtepunt is het opkomende tij, als duizenden vogels in grote zwierige wolken richting dijk vliegen om daar te overtijen.

Tweemaal per dag droog
​Balgzand is zo geliefd bij talrijke (wad)vogels, omdat het tweemaal per dag droogvalt en dan eindeloze zand- en slikplaten blootlegt, waar veel schelpdieren, wormen, garnaaltjes en slakjes te vinden zijn. In het voorjaar broeden er tal van vogels, zoals kluten, sterns en meeuwen, op de tegen de dijk gevormde schorren.

In juli komen er grote groepen bergeenden bijeen om te ruien. Een spectaculair schouwspel. In het winterhalfjaar komen veel smienten en rotganzen, die bij hoogwater hun toevlucht zoeken op de rustige Balgzanddijk. Het gebied is onder begeleiding te bezoeken tijdens een excursie of een open dag. Vanuit Natuur Informatiecentrum Balgzand ’t Kuitje worden vogelexcursies gegeven door vrijwilligers van Landschap Noord-Holland en wadexcursies door gidsen van de Waddenvereniging.

Beleef dit verhaal met deze route:

Bekijk ook:

Natuurlijk werelderfgoed

Lees hier meer over Werelderfgoed

Waddenkust Noord-Holland

Lees hier meer over Waddenkust Noord-Holland