Alles over het broedseizoen
Categorieën
Er is niks lekkerders dan een frisse wandeling door de natuur. Helemaal rond deze tijd, wanneer de bomen weer groen worden en de temperatuur weer wat aangenamer wordt. Kortom, het is weer lente! Niet alleen voor ons een fijn jaargetijde; ook voor de andere bewoners van het waddengebied is de lente van groot belang. Van 15 maart tot 15 juli is het namelijk broedseizoen. Een periode waar je goed rekening mee moet houden.
Leestijd: ongeveer 5 minuten
In het waddengebied ben je altijd omgeven door natuur. Een fijne gedachte, toch? De natuur is tenslotte ontzettend goed voor je gezondheid. Trek dus wat vaker de wandelschoenen aan en duik de natuur in. Maar voordat je gaat, zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. De natuur in het waddengebied delen we namelijk. Met bloemen van alle soorten, Schotse hooglanders, wilde paarden én een heleboel vogels. Alleen al in het Nationaal Park Lauwersmeer - op de grens van de Friese en Groningse Waddenkust - vind je al ruim honderd vogelsoorten. En juist met deze wadvogels moet je extra rekening houden tijdens het broedseizoen.

Wat is het broedseizoen?
Goeie vraag! Voor veel verschillende vogelsoorten vind het broedseizoen plaats tussen 15 maart en 15 juli. Nou ja, zo zien wij dat. De vogels zelf hebben hun eigen planning. Het broedseizoen voor de vogels varieert per vogelsoort én per jaar. Zo zijn de blauwe reiger en de bosuil vroege vogels en broeden moerasvogels en watervogels juist wat later. Tijdens de gehele broedperiode zijn de nesten en eieren wettelijk beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong.

Waar moet je rekening mee houden?
Alweer een goeie vraag! Je moet rekening houden met de vogels zelf, de nesten én (uiteraard) de eieren. Logisch toch? Dat vinden ook belangrijke natuurorganisaties zoals de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of It Fryske Gea. Ook de overheid kijkt hier streng op toe. We zeiden het daarnet al: de vogels zijn wettelijk beschermd. We noemen dit de Wet Natuurbescherming. Het spotten van vogels is één van de leukste dingen die je kunt beleven in het waddengebied. Maar doe dit dus altijd van een afstand waarbij je de vogels niet stoort én op aangegeven plekken zoals de vele vogelkijkhutten. We hoeven je niet te vertellen dat je een verrekijker mee moet nemen, toch? Gelukkig!
Verder is het altijd belangrijk om op de aangegeven paden te blijven lopen. Thuis wil je toch ook niet dat je visite het hele huis voorziet van een grondige inspectie? Daarnaast is het goed mogelijk dat je je hond meeneemt tijdens je wandeling. Hoe lief Fikkie dan ook mag zijn, houd ‘m altijd aangelijnd. En moeten we ook nog benoemen dat je je afval niet moet laten slingeren? Nee hè? Gewoon lekker thuis in de afvalbak mikken.

Thuisbeleving
Ben je niet in staat om de natuur in te trekken maar wil je wél vogels kunnen spotten? Dan heeft de Vogelbescherming daar wat op gevonden. Via verschillende webcams kun je het broedseizoen van (onder andere) de bosuil, visarend en torenvalk live meemaken. Meerdere natuurorganisaties bieden dit tegenwoordig aan. Wil je er op uit trekken? Bekijk dan vóórdat je vertrekt de huisregels van het natuurgebied in kwestie. Want vergeet niet: je bent altijd te gast in de natuur.
Deze blog is tot stand gekomen dankzij verschillende artikelen van natuurorganisaties zoals de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en It Fryske Gea.
