Ontdek een betoverende wereld vol verhalen

Categorieën

Afgelopen jaar is er een betoverende wereld boordevol verhalen voor je geopend in Zeehondencentrum Pieterburen. Momenteel is De Kraak te zien in Ecomare op Texel. Maar hoe is het idee ooit begonnen? Deze reizende, theatrale videoinstallatie bestaat uit tien verhalen uit het waddengebied, gemaakt door getalenteerde makers. De Kraak is een idee van Productiehuis Spinbarg. Visit Wadden belde met de drie initiatiefnemers om meer te weten over dit bijzondere project.

Vriendelijk, mythisch wezen

Vrijwel iedereen heeft wel eens van de Kraak (of Kraken) gehoord. Een mythisch, alles verwoestend zeemonster. Oorspronkelijk is dit wezen afkomstig uit Scandinavische volksverhalen maar je kent ‘m wellicht eerder als dat grote beest dat Johnny Depp aanviel in de tweede Pirates of the Caribbean film. De zin ‘release the kraken’ zal vast ook een belletje doen rinkelen. In Zeehondencentrum Pieterburen vind je vanaf zaterdag 16 juli een vriendelijkere variant van dit mythische wezen. Eentje die je meeneemt naar een betoverende wereld vol verhalen over het waddengebied. Die betoverende wereld is een idee van Productiehuis Spinbarg, bestaande uit Margriet Westerhof, Pauline Los en Liefke Knol.

Tien verhalen

“Onze Kraak is eigenlijk een schat”, begint Margriet. “Hij ziet dat het niet goed gaat tussen mens en (Wadden)natuur. Daar moét ie over praten en omdat het een groot mythisch wezen is, doet hij dat door middel van verhalen.” De Kraak gidst je langs deze verhalen, allemaal afkomstig uit het waddengebied. De tien verhalen kun je beleven door middel van animaties - opgesteld in een ruimtelijk onderwaterlandschap - die te zien zijn in speciale installaties in de vorm van schelpen. “Iedere animatie duurt zo’n drie minuten én je bekijkt het in je eentje. Daardoor kun je echt opgaan in de bijzondere verhalen.”

Deze verhalen zijn niet zomaar uitgekozen voor De Kraak. Net zoals we dat bij Visit Wadden zijn, is ook Pauline erg geïnteresseerd in de vele volksverhalen die het waddengebied rijk is. “We kennen allemaal de sprookjes van de gebroeders Grimm maar dergelijke volksverhalen spelen zich ook af in je eigen achtertuin”, vertelt Pauline. Deze verhalen gaan bijvoorbeeld over (zee)meerminnen, verdronken dorpen of mysterieuze monsters. Maar ook over het ontstaan van de Wadden is een bijzonder verhaal gemaakt. “Je ontdekt steeds meer verhalen en de lijst wordt daardoor ook alsmaar langer”, lacht Pauline. Na het opsporen van de verhalen, gaat de zoektocht rustig verder. Dit keer naar getalenteerde makers die de verhalen creatief kunnen vertalen in film én geluid. “We hadden meteen al een beeld van welke maker we wilden koppelen aan een specifiek verhaal”, legt Margriet uit. “Deze makers moesten alleen wel een band met het waddengebied hebben, van Noord-Holland tot aan Denemarken.” Het resultaat is een scala aan getalenteerde makers, die in totaal tien verhalen tot leven wisten te wekken. Alle verhalen achter de films - enkele stills zie je in dit interview voorbij komen - zijn terug te lezen via de website van Productiehuis Spinbarg.

Ontdek de verhalen

Tour langs de Wadden

Na het lezen van het verhaal van De Kraak, komt het project je wellicht bekend voor. Een soortgelijk project werd namelijk eerder door Productiehuis Spinbarg opgezet, met de focus op Groninger verhalen. Hoewel het project een stuk kleiner van formaat was, boden de verhalen over de zee genoeg inspiratie voor De Kraak. “We wilden meteen door met een nieuw project”, vertelt Liefke. “Dat was nogal optimistisch want De Kraak werd wel een stuk groter.” Mede dankzij een aanvraag bij het Waddenfonds kon het ambitieuze project zijn doorgang vinden. Hierdoor krijgt De Kraak zijn gewenste “tour” door het waddengebied. Zo ging het na de eerste paar weken in Pieterburen op reis met Scheepsatelier Eestroom en is het momenteel een jaar lang te zien bij Ecomare op Texel.

Verder lezen? - Lees ook deze verhalen van Visit Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.