Het wilde zuiden

Beleef de dynamiek van de Wadden op Texel. In de ongerepte en ruige natuur op de zuidpunt van Texel ontstaan steeds nieuwe landschappen. Op de Hors, een ‘wandelende’ zandplaat die met Texel is vergroeid, vormen wind en zee voortdurend nieuwe duinen.

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Grootste lepelaar kolonie

Iets ten noorden van de Hors liggen de kwelders van de Mokbaai. Die kun je zelfs al aan je linkerhand zien wanneer je op de veerboot staat. Deze inham valt grotendeels droog bij laag water en is een belangrijk toevluchtsoord voor wadvogels bij hoog water.

Loop je nog een stukje verder, dan kom je in het ruige duingebied van de Geul. De uitkijkpost hier verdient een korte pauze. Die biedt namelijk uitzicht op de grootste lepelaar kolonie van Nederland.  

Wandelen door het heidelandschap

Het is de moeite waard je tocht in noordelijke richting te vervolgen, over een van de vele wandelpaden door het gebied. Tussen Paal 9 en 12 kom je in het heidelandschap van de Bollekamer, waar exmoorpony’s en Schotse hooglanders het beheer voor hun rekening nemen. Als je hier in het juiste gedeelte van het jaar bent, kun je genieten van een prachtig paars gekleurd landschap.

Route: laarzenpad de Geul

Trek je laarzen maar aan en ontdek Texel! Via verschillende groene paden kom je langs zandplaat de Hors, de Mokbaai en de Horsmeertjes. Geniet tijdens deze route van de natuur rondom de Geul en langs de Moksloot. En de naam zegt het al: zeker in of na een regenachtige tijd zijn laarzen een aanrader om droge voeten te houden!

Afstand: 7,4 kilometer | Duur: 1 uur en 30 minuten

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Texel

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.