Ontdek het Landschap langs de Waddenzee

Categorieën

Kijk om je heen en je weet waar je bent. Op de Wadden voel je altijd dat de zee dichtbij is. Ook als je haar niet ziet. Het is de geur, de wind, het licht. De Wadden vormen een uniek landschap met een rijkheid aan kleur, geur, vorm, smaak en klank. Verbonden door het altijd aanwezige tij, van de vruchtbare klei tot de hoogste duin. Het gebied inspireert al eeuwenlang kunstenaars, wetenschappers, bewoners en iedereen die er op bezoek komt. Hier brengen we een Ode aan het waddenlandschap.

    Leestijd: ongeveer 10 minuten

    Boerenland

    Het mooie van het waddenland is dat het overal herkenbaar is en tegelijkertijd heel verschillend. Elk eiland heeft zijn eigen landschap en identiteit. En dat geldt ook voor de regio’s langs de kust. In Groningen werd het land dat boeren op de zee wonnen hun eigendom. In Friesland niet. De oude terpdorpen in Noordoost-Friesland liggen daardoor veel dichter bij de Waddenzee. In het kustgebied van Noord-Holland, zie je het voormalige eiland Wieringen terug.

    Het hele kustgebied is boerenland. De boerderijen vertellen je in welke provincie je bent. Zie je piramidevormige stolpen, dan weet je, dit is Noord-Holland. Een kop-hals-romp? Dan ben je waarschijnlijk in Friesland. En zie je imposante herenboerderijen met woonhuizen als kleine paleisjes en slingertuinen, dan moet je in Groningen zijn. Ook wat er op het land wordt verbouwd, geeft je een aardige indicatie. Hoewel die iets minder eenduidig is.

    De groene aardappelvelden met witte en roze bloempjes vind je langs de hele kust. Knalgele koolzaadvelden kunnen zowel betekenen dat je in Groningen bent als in Friesland. Maar de veelkleurige stroken van tulpenvelden vind je alleen in Noord-Holland (niet alleen op het vaste land overigens) en zie je een zee van graan dan is de kans wel heel groot dat je in Groningen bent.

    Schapenland

    Schapen zie je op de dijken langs de kust en op Terschelling, maar vooral op Texel en Ameland. Texel heeft zelfs een ‘eigen’ ras: de texelaar. Het tuunwallenlandschap met de kenmerkende zoden erfscheidingen en de vele schapenboeten die je al direct ziet als je van de boot naar Den Burg gaat, laten zien hoe ver het telen van schapen hier al teruggaat.

    Inspirerend landschap
    De uitgesproken kleuren van het landschap en de luchten in het waddengebied, inspireren veel kunstenaars. Langs de kust en op de eilanden vind je opmerkelijk veel ateliers en galeries. Maar ook in het landschap is veel kunst te vinden. Op de dijk bijvoorbeeld. Van de Waaiboei bij Nieuw Statenzijl tot Wachten op hoog water bij Holwerd. Of in het bijzondere duinlandschap van De Nollen gecreëerd door beeldhouwer en tuinman van R.W. van de Wint.

    Zin in het Wad

    Het waddengebied inspireert niet alleen tot kunst. De ruimte en de rust nodigen ook uit tot reflectie en contemplatie. Wanneer je de boot pakt naar een eiland of langs de velden wandelt, lijkt de hectiek van alle dag van je af te glijden. Niet voor niets kennen de eilanden een paar populaire yogafestivals en vind je langs de kust steeds meer pelgrimspaden. Zo heeft elke provincie zijn eigen Jacobspad, als onderdeel van het Europese netwerk van routes naar Santiago de Compostella.

    Religieus erfgoed
    Hierin speelt vast ook mee dat je in het waddengebied veel religieus erfgoed vindt. Denk aan de kleine, maar stoere romaanse en romanogotische kerkjes, die een twee-eenheid lijken te vormen met de terpen en wierden waarop ze staan. Wist je dat je in sommige kerken kunt overnachten? Daarnaast zie je ook op veel plekken sporen van het rijke kloosterleven langs de kust. De meeste gebouwen verdwenen in de 80-jarige oorlog. Maar het landschap verraadt nog altijd waar de monniken en lekenbroeders hun thuisbasis hadden.

    Verder lezen? - Ontdek meer verhalen over Ode aan het Landschap

    Mis niets!

    Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.