Waddenbelevingspunt Den Oever

Aan de voet van de Afsluitdijk bij Den Oever, is een fraaie uitkijktoren gebouwd. Dit Waddenbelevingspunt geeft een uniek uitzicht over het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed! Je kijkt uit over natuurgebied 't Oeverse Schor en de Leidam. Zomers is hier de grootste lepelaarkolonie van Europa te vinden. Daarnaast is dit ook één van de donkerste plekken van Nederland. Prachtig om sterren te kijken!

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Adembenemend uitzicht

Het mooie van het uitkijkpunt is dat je uitzicht hebt op de Afsluitdijk en de Waddenzee, maar ook op het achtergelegen kwelderlandschap. Hierdoor kun je zee en land vanuit één punt overzien. Het zorgt voor een adembenemend uitzicht!

Het wad bij Den Oever is sowieso een interessante plek. Je hebt vanuit hier uitzicht op de haven, het wad, de pieren en de Afsluitdijk. In het gebied vind je vele zoutminnende planten en insecten. Én zeehonden zijn er altijd in de buurt!

Ideaal voor vogelaars

Het uitkijkpunt en het omliggende gebied zijn een perfecte plek om vogels te spotten. De grond is hier erg vruchtbaar, omdat er na hoogwater telkens een laagje modder achterblijft. Dit zorgt ervoor dat verschillende vogelsoorten hier graag vertoeven. Bij hoogwater komen hier duizenden vogels rusten: grote aantallen scholekster, kluut, rosse grutto en kanoet, maar ook bontbekplevier, bonte strandloper en kleine strandloper.

Je kunt dichtbij komen om met een kijker te genieten van de spectaculaire vogelmassa's, maar een telescoop is aan te bevelen. Op het uitzichtpunten staat een permanente telescoop, zodat je bijvoorbeeld de lepelaarkolonie mooi van dichtbij kunt zien.

​Gelegen op dezelfde Waddendijk is er bij Den Oever nog een uitkijkpunt en verderop bij Normerven een kijkscherm, beide met zicht op belangrijke hoogwatervluchtplaatsen voor vogels. 

Wil je meer bewegingsvrijheid, dan kun je gratis verrekijkers van Vogelbescherming Nederland lenen bij Viscentre ’t Wad.

Route: Genieten op Wieringen

Deze mooie fietsroute brengt je onder andere langs Den Oever, de Afsluitdijk en het Robbenoordbos. Onderweg hebt je prachtig vergezichten over de Waddenzee, het IJsselmeer en de Hollandse polder. Bij mooi weer kun je zelfs de Kop van Noord-Holland en Texel zien liggen!

Afstand: 26,3 kilometer 

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Wieringen

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.