Waddenbelevingspunt Den Oever

Bij Den Oever is in de haven, aan de voet van de Afsluitdijk, een fraaie uitkijktoren gebouwd. Dit Waddenbelevingspunt geeft een uniek uitzicht over het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed en natuurgebied 't Oeverse Schor en de Leidam, waar zomers de grootste lepelaarkolonie van Europa te vinden is. Ook is dit een van de donkerste plekken van Nederland, prachtig om de sterren te bekijken.

Overzicht op één punt
Mooie van het nieuwe uitkijkpunt is dat het zowel uitzicht biedt op de Afsluitdijk en Waddenzee als op het achtergelegen kwelderlandschap, waardoor het hele verhaal van zee en land op één punt kan worden overzien. Na hoogwater blijft hier telkens een laagje modder achter waardoor de grond er vruchtbaar is. Dit zorgt voor nog meer vogelsoorten, ideaal voor vogelaars. Maar de ‘normale’ bezoeker heeft hier een uitzicht om niet te vergeten.

Het wad bij Den Oever is sowieso een interessante plek. Je hebt van hier uitzicht op de haven, het wad, de pieren en de Afsluitdijk. Ook is het gebied interessant vanwege de zoutminnende planten en insecten. En zeehonden zijn altijd in de buurt.

Hoogwatervluchtplaatsen
​Gelegen op dezelfde Waddendijk is er bij Den Oever nog een uitkijkpunt en verderop bij Normerven een kijkscherm, beide met zicht op belangrijke hoogwatervluchtplaatsen voor vogels. 

Bij hoogwater komen hier duizenden vogels rusten: grote aantallen scholekster, kluut, rosse grutto en kanoet, maar ook bontbekplevier, bonte strandloper en kleine strandloper.

Je kunt dichtbij komen om met een kijker te kunnen genieten van de spectaculaire vogelmassa's, maar een telescoop is aan te bevelen. Op het uitzichtpunten staat een permanente telescoop, zodat je de lepelaarkolonie mooi van dichtbij kunt zien.

Wil je meer bewegingsvrijheid, dan kun je gratis verrekijkers van Vogelbescherming Nederland lenen bij Viscentre ’t Wad (Haventerrein 4, geopend van 11.00 tot 18.30 uur, 50 euro borg).

Beleef dit verhaal met deze route:

Bekijk ook:

© Ruben Smit

Natuurlijk werelderfgoed

Lees hier meer over Werelderfgoed

Waddenkust Noord-Holland

Lees hier meer over Waddenkust Noord-Holland