De Rode Kabouter

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! Iedere eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. In totaal vind je dus zes vuurtorens op de eilanden in de Waddenzee. Maar welke vuurtorens zijn er eigenlijk nog in werking? En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? De komende tijd schijnen we een lichtje op alle zes vuurtorens. We beginnen met de allerkleinste: de Vuurduin van Vlieland. Ook wel de Rode Kabouter genoemd. 


Leestijd: ongeveer 5 minuten.  

Vuurboetsduin

Bovenaan de 40 meter hoge Vuurboetsduin, vind je de vuurtoren van Vlieland: de Vuurduin. Met afstand is dit de kleinste vuurtoren van de Nederlandse Waddeneilanden. Omdat de duin waarop hij gebouwd is al hoog genoeg is, hoefde de Vuurduin niet zo hoog te zijn als de andere vuurtorens van de Wadden. We hebben 'm voor je opgemeten en hij is in totaal "slechts" 16,8 meter hoog. Hierdoor gaven de bewoners van Vlieland 'm al snel de bijnaam De Rode Kabouter. De gietijzeren rode toren heeft wel wat weg van de vuurtoren van Texel maar eigenlijk hoort de Vuurduin op een totaal plek te staan. Het is namelijk een ontwerp van Quirinus Harder, een Rotterdamse architect uit de negentiende eeuw. Oorspronkelijk diende de Vuurduin als bovenbouw van de lage vuurtoren van IJmuiden. Leuk feitje: Quirinus Harder hield het niet bij één vuurtoren in zijn carrière. Hij ontwierp maar liefst 12 vuurtorens, waaronder die van Texel én Ameland. Dat de Vuurduin dus op de vuurtoren van Texel lijkt, is geen toeval. 

Een verbluffende uitzicht

Al ruim 100 jaar is de Vuurduin dé vuurtoren van Vlieland. In 1909 werd het geopend en twintig jaar later werd de karakteristieke uitkijkpost naast de vuurtoren gebouwd. Sinds 1990 wordt de vuurtoren niet meer gebruikt maar hij brandt nog altijd wel. Datzelfde jaar werd de Vuurduin geopend voor het toerisme op Vlieland. Sindsdien komen jaarlijks duizenden toeristen een kijkje nemen op de Vuurboetsduin. En terecht! Want vanaf de vuurtoren heb je een verbluffende uitzicht over de Waddenzee. Bij helder weer kun je zeker zo'n 40 tot 50 kilometer ver kijken. Je ziet dan onder andere Texel, Terschelling, de Vliehors én de Friese en Noord-Hollandse Waddenkust. 

Wil je een kijkje nemen bij de vuurtoren van Vlieland? Bekijk dan de actuele openingstijden op de website van VVV Vlieland. 

VVV Vlieland

De Vuurduin in cijfers

Naam: Vuurduin 
Eiland: Vlieland 
Status: Actief 
Start bouw: 1876
Opening: 1909
Architect: Quirinus Harder
Eigenaar: Rijkswaterstaat 
Monumentstatus: Rijksmonument sinds 1980 

Hoogte: 16,8 meter
Vorm: Rond 
Kleur: Rood 
Bouwmateriaal: Gietijzer

Verder lezen? - Bekijk ook deze verhalen van Visit Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.