Agrotoerisme

Toerisme en recreatie op het platteland is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook het streekproduct als onderdeel van agrotoerisme zit in de lift. De populariteit is afgelopen jaren zeker niet afgenomen. Integendeel, de korte keten is geliefd bij zowel inwoners als toeristen. Niet gek dus dat agrotoerisme de komende jaren steeds verder ontwikkeld wordt. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de kwaliteit en beleving van streekproducten. Agrotoerisme kan in allerlei vormen voorkomen. Denk aan excursies en rondleidingen op de boerderij, kamperen bij de boer op het erf met een lokaal ontbijtje, boerengolf, wandelen over het platteland, vissen in de vijver van de boer en natuurlijk de verkoop van (h)eerlijke lokale producten van de boerderij.

Agrotoerisme is recreatie op het agrarische platteland. In Nederland bieden al zo’n 1500 boerenbedrijven overnachtingsmogelijkheden. Geschat wordt dat er jaarlijks 6 miljoen overnachtingen plaatsvinden bij de boer. Ook kan je bij 500 bedrijven kano’s, roeiboten, fietsen, paarden en huifkarren huren. Ruim 1000 boerderijen verzorgen rondleidingen of andere ontvangstmogelijkheden. Zo is zo’n 5% van de boeren is bezig met agrotoerisme. Agrotoerisme biedt naast een extra inkomen voor agrariërs ook kansen voor korte(re) ketens, betere verbinding tussen boer en bewoner, groei van het bewustzijn ten aanzien van de herkomst van ons voedsel en een hernieuwde beleving van en waardering voor het platteland. Agrotoerisme draagt daarmee bij aan een duurzaam beleefbaar landschap.

Beleef agrotoerisme - in Noord-Holland

Agrotoerisme in het Waddengebied

Agrotoerisme staat in veel gebieden in Nederland hoog op de agenda, zo ook bij Visit Wadden. Aan het eind van 2022 zijn we begonnen met een verkenning. We hebben gesprekken gevoerd met betrokkenen en andere belangrijke partijen om te ontdekken welke mogelijkheden we vanuit onze sector zien om agrariërs te helpen met de uitdagingen waar ze momenteel voor staan. Ons gezamenlijke doel is om bij te dragen aan een duurzaam en aantrekkelijk landschap. In deze eerste verkenning kijken we naar de ontwikkelingen en kansen van agrotoerisme langs de Waddenkust. We doen ook enkele aanbevelingen om deze kansen optimaal te benutten.

Mega Maisdoolhof

Op zoek naar een leuk uitje tijdens de zomervakantie met het gezin? Kom dan dwalen en speuren in het maisdoolhof op een boerderij in Wieringerwerf in Noord-Holland. Een unieke ervaring voor jong en oud. Het doolhof brengt een ode aan de boerennatuur. Wanneer je van bovenaf naar het doolhof kijkt, zie je een veldmuis, een tarweaar en ook een grote torenvalk op zoek naar zijn prooi. In het doolhof is een toffe speurtocht, het hele wagenpark aan traptrekkers staat klaar en ze hebben een voetbalveld én ballenbad.

Ontdek meer

Rondje kavelpad

Tijdens een rondje kavelpad ga je samen met de boer het land in, voor een mooie wandeling én om te kijken hoe de gewassen erbij staan. Hoe groeien de aardappelen? Waarom telen we nu ook veldbonen? Kunnen de uien al gerooid worden? En wat zijn die buizen die in de slootkant zitten? Zomaar wat dingen die besproken kunnen gaan worden. Ze nemen je mee over hun land om te laten zien wat er allemaal groeit en bloeit en om te vertellen over alles wat ze doen en waarom ze dat doen. Natuurlijk kan een kopje doen in het land niet ontbreken.

Ontdek meer

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.