Van duin tot Werelderfgoed Waddenzee

Bevlogen ondernemers zijn bezig met waddenvoedsel en culinair toerisme met een minimale voetprint. Waar vind je deze heerlijkheden en ondernemers? Deze inspiratiekaart biedt een overzicht van de streekproducten in het gebied. Van boerderijwinkels tot horeca, afgewisseld met de mooiste landschappelijke plekjes op Ameland. Ook kom je te weten wat de ontwikkeling van het landschap heeft betekend voor de voedselproductie in deze regio.

Vrucht en voedsel van drie Amelander eilanden

Ameland bestond in de 17de eeuw eigenlijk uit drie kleine eilanden. Duincomplexen met bijbehorende ‘mieden’ (hooilanden) en een enkele akker. Een westelijk duincomplex bestond rond de dorpen Hollum en Ballum. In het midden een duingebied bij Buren en Nes met ook De Kooiplaats. In het oosten lag Het Oerd als wilde natuur. Twee grote slenken scheidden de eilandjes. De Ballumersloot bij Ballum en de grote Slenk bij Nes. Pas in de 19de eeuw raakten de eilandjes door stuifdijken met elkaar verbonden. Zo ontstond de huidige Amelander Polder.      

Lees meer

Streekproducten & trekpleisters - Ontdek ze bij bedrijven en in het landschap van Ameland

Ondernemers & locaties - Op Ameland

Ontdek de routes - Op Ameland

Meer inspiratie - op Ameland

Ontdek meer

De inspiratiekaart en foodroutes zijn gemaakt in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.