Zelf aan de slag met de Smaak van de Wadden

Categorieën

Het boek Lekker Wads staat boordevol mooie verhalen én lekkere recepten. Drie van deze recepten van Annette van Ruitenburg vind je op deze pagina. Dus stroop je mouwen op en ga lekker aan de slag met een overheerlijke knolselderij in zoutkorst, quinoa met bloemkool en duindoorn én een rijstterrine met rozenwater. Eet smakelijk! 

Knolselderij in zoutkorst

1 knolselderij
250 g grof zeezout
3 eiwitten

Spoel de knolselderij schoon onder stromend water en verwijder zo nodig zand of aarde. Meng in een kom het zout met de eiwitten; het resultaat lijkt wat op nat zand. Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje van het zoutmengsel. Leg de knolselderij op het ‘zoutbed’ en dek af met de rest van het zoutmengsel. Rooster de knolselderij in ongeveer 2½ uur in de oven gaar. Haal de knolselderij uit de zoutkorst en snijd de knol open. Laat hem iets afkoelen. Snijd met een scherp mes de knolselderij in plakken van 1 centimeter dik of lepel de knol uit.

Quinoa met bloemkool en duindoorn

200 g quinoa 
3 dl water 
200 g bloemkool 
1 theel. kurkuma 
1 theel. kerriepoeder 
1 eetl. kummel 
2 eetl. olie 

1 teentjes knoflook, fijn 
1 ui fijngesneden 
zout 
peper 
100 g geroosterde amandelen 
25 g duindoornbessen, of citroensap 
½ bosje koriander of peterselie, voor de garnering

Was de quinoa. Breng een pan met de quinoa, water en zout aan de kook. Zodra het kookt het vuur lager zetten en met een deksel op de pan nog 15 minuten garen, of tot al het vocht is opgenomen. Laat de quinoa minstens 5 minuten in de pan zitten, eventueel met een linnen doek tussen pan en deksel. Was de bloemkool en snijd hem in kleine stukjes en roosjes. Verhit een droge pan en bak kurkuma, kerrie en kummel 1 minuut, voeg dan de olie toe.
 

Bak nu de knoflook en de ui. Doe dan de bloemkool erbij en meng alles. Bak de groenten 5-10 minuten. Voeg de quinoa toe met zout en peper en laat nog 5 minuten op laag vuur verder garen. Blijf roeren en doe er eventueel een beetje olie of water bij. Rooster de amandelen kort in een aparte pan. Serveer het gerecht met de amandelen en de duindoornbessen als je die gebruikt, of sprenkel er wat citroensap over. Garneer met koriander of peterselie.

Rijstterrine met rozenwater

200 g dessertrijst 
½ liter amandelmelk 
snufje zout 
4 eetl. rozenwater (zie hierna)
rozengelei, rozenjam, rozenblaadjes, voor de garnering

Bekleed een vorm met plasticfolie of spoel hem om met koud water. Kook de dessertrijst in de amandelmelk met het zout in 12-15 minuten gaar. Meng op het laatst het rozenwater erdoor. Vul de vorm met de gekookte rijst en laat opstijven in de koelkast. De terrine omkeren op een bord en garneren met rozengelei, rozenjam en rozenblaadjes. 

Rozenwater

8 rozen (onbespoten)
2,5 dl water
200 g kristalsuiker
½ citroen

Haal de blaadjes van de rozen en laat ze een uurtje liggen, zodat eventuele insecten weg kunnen kruipen. Doe de rozenblaadjes met het water en de suiker in een pan. Breng dit aan de kook en zet het vuur lager. Laat het mengsel onder af en toe roeren pruttelen tot de suiker is opgelost. Citroensap erbij doen en een nacht laten staan. De siroop in gesteriliseerde flesjes gieten.

Trek gekregen? - Probeer ook deze recepten van Annette van Ruitenburg