Lauwersmeer

Toen de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten, kon niemand voorspellen dat dit Nationaal Park een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou worden. Nietsvermoedend loop je hier op de bodem van de voormalige Lauwerszee. Heb je je verrekijker al in de aanslag? Vogelspotten kan hier als nergens anders. En misschien is het hier nog wel mooier bij nacht. Want het Lauwersmeergebied is ook een Dark Sky Park. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker, dat je juist álles ziet. 

Op de grens van zoet en zilt

Nationaal Park Lauwersmeer is een bijzonder landschap op de grens van zoet en zilt. Direct na het afsluiten zag de voormalige Lauwerszee eruit als de Waddenzee bij eb. Door de zoute bodem kronkelden bochtige geulen en kreken. Omdat er geen zout water meer in kwam en Groningen en Friesland beide zoetwater in het gebied loosden, was het water van het nieuwe meer binnen enkele maanden zoet. Zo ontstond een zoet meer in een verder zoute omgeving. Het is ook het jongste landschap langs de waddenkust. Net iets meer dan een halve eeuw oud. Een heerlijk gebied om overdag in rond te dwalen.

Ontdek meer

Uitkijktorens

het Nationaal Park Lauwersmeer is een eldorado voor vogelaars. Met een beetje geluk spot je zelfs de “vliegende deur”, een zeearend met een spanwijdte van maar liefst tweeënhalve meter. En ook als je geen ervaren spotter bent, valt er genoeg te zien. Vanuit een van de vele vogelkijkhutten en uitzichtpunten ontdek je wat hier rondvliegt én -loopt.

Ontdek meer

Kom proeven - in het Lauwersmeergebied

Slaap lekker - in het Lauwersmeergebied

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.