De lente is aangebroken. We gaan weer naar buiten. Datzelfde geldt voor een groot aantal nieuwe bewoners van het Waddengebied: lammetjes! De bèèèste plek om deze schattige beestjes te bewonderen? Texel natuurlijk.
Het is maart en al is het buiten nog koud, toch hangt de lente aan alle kanten in de lucht. Vanaf mijn keukentafel zie ik de boeren in de polder druk in de weer om de grond klaar te maken voor hun gewassen. In de tuin zijn de vogels veel drukker.
Wanneer ik op een school de vraag ‘wie kent er een paar echte nachtdieren’ stel, gaan vrijwel direct alle vingers van de kinderen de lucht in. Wanneer ik de vraag opnieuw stel, maar dan gericht op voor zeedieren gaan er veel minder de lucht in.
De kortste dagen van het jaar liggen achter ons en de dagen worden steeds langer. Juist nu kun je nog volop genieten van de donkerte van de Wadden. Een geschikt moment voor nachtfotografie.
Tientallen jaren, soms wel eeuwenlang, werden ze van generatie op generatie doorverteld: volksverhalen. De Waddeneilanden én het kustgebied zitten boordevol van deze bekende (en onbekende) verhalen. Zo ook op het eiland Terschelling.
De titel van deze column stond in een review die ik deze week per mail ontving van een deelnemer van onze WadExpedities. Een groot compliment na een mooie dag samen met zijn familie op het Wad.
Tientallen jaren, soms wel eeuwenlang, werden ze van generatie op generatie doorverteld: volksverhalen. De Waddeneilanden én het kustgebied zitten er vol mee. Dit keer vertellen we het verhaal van de grote haan van Schiermonnikoog.
Het nieuwe jaar is weer begonnen en tijdens deze grauwe dagen kan je wel eens last hebben van een winterdip. In het waddengebied hebben juist de wintermaanden iets bijzonders. Dus kom van je bank, trek je warme kleren aan en ga eropuit.
Wist je dat kwelwater uit Drenthe de graslanden in de delta van het Lauwersmeer voedt? Ontdek eeuwenoude landschapstypes in de Lauwerszeedelta. Van zee tot zandruggen in de Friese Wouden.