Aarden op ’t Oerd

’t Oerd is net zo ruig als het klinkt. Een natuurgebied dat in open verbinding staat met de zee. Geen lieflijke natuur, wel ongelooflijk mooi en fascinerend. Je voelt de elementen.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Vogelparadijs

Door de open verbinding met Waddenzee Werelderfgoed, stroomt natuurgebied ’t Oerd regelmatig onder. Dat zie je terug in de flora, zoals de zeekraal. Een zilt plantje dat tegenwoordig ook wordt geteeld. In het seizoen vind je het terug op veel eilander menukaarten. ‘t Oerd is bijzonder vogelrijk. Er broeden ruim drieduizend paartjes zilvermeeuwen. Ook kun je er lepelaars, wulpen, tapuiten en soms zelfs een blauwe kiekendief zien. Vanaf de hoogste duin van Ameland, de 24 meter hoge Oerdblinkert, kijk je uit over de hele Waddenzee en kun je Schiermonnikoog zien liggen. Onderaan de duin staat een schuilhut met informatie, onder meer over de vogels in het gebied. Neem op de terugweg naar het dorp een route door de nieuwe natuur van de Kooioerdstuifdijk. Daar vind je veel bijzondere planten, zoals de vleeskleurige orchis en strandduizendguldenkruid.

De Oerdblinkert

Zoek je nog een geschikte plek om zoveel mogelijk van deze vogels te spotten? Dan is er op 't Oerd één echt hoogtepunt. Letterlijk zelfs! De 24-meter hoge Oerdblinkert is de perfecte plek voor een schitterend uitzicht over het natuurgebied. Je moet er wel even voor klimmen maar het is de moeite absoluut waard. Op deze duin heb je, naast het uitzicht, ook de gelegenheid om je eens goed in te lezen over 't Oerd. Met de oriëntatietafel ontdek je meer over de ontstaangeschiedenis van het gebied. Daarnaast vind je hier een schuilhut (heel handig wanneer het regent) én een informatiepaneel. De Oerdblinktert is een prachtige tussenstop tijdens je wandel- of fietstocht over het 't Oerd! 

Route: wandeltocht 't Oerd

Deze wandelroute brengt je ver van de bewoonde wereld in het getijdegebied van Ameland. Maak kennis met het prachtige natuurgebied 't Oerd! Let wel goed op: bij extreem hoog water is de route niet begaanbaar én in natte periodes is aangepast schoeisel gewenst. Op de Oerdblinkert is een schuilgelegenheid.

Afstand: 3,7 kilometer | Duur: ongeveer 1 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Ameland

Verder lezen?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.