Verdwenen dorpen

Tot ver in de 19de eeuw was Ameland onbeschermd tegen de zee. Er waren wel enkele kleine dijken die de landbouwgronden beschermden, maar die hielden bij grote stormen geen stand. Het eiland verloor daardoor grote delen van zijn oorspronkelijke oppervlak. Complete dorpen als Sier, Oerd en Swartwoude gingen door zandverstuivingen en stormvloeden verloren.

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Stormen en dijken

In het Natuurcentrum Nes ontdek je de verhalen over stormen en dijkenbouw. Het verhaal van Sier is bijzonder omdat het dorp verdween én ook weer tevoorschijn kwam. Het gehucht aan het Borndiep, op de westpunt van het eiland, werd waarschijnlijk al voor de 13de eeuw bewoond. Stormvloeden en de verstuivingen van de duinen maakten het in de 16de en 17de eeuw steeds minder aantrekkelijk. Bewoners braken hun houten huizen af om ze verder op het eiland bij Hollum weer op te bouwen. Zo verdween Sier van de kaart.

Maar halverwege de vorige eeuw kwamen de fundamenten weer in beeld. Door de aanleg van de Afsluitdijk was de stroming in de Waddenzee namelijk veranderd.

Voorgoed onder water

De sterke stroming in het Borndiep nam nu stukken westelijk duin mee. Dit legde wat restte van Sier weer bloot. Waaronder 208 oude waterputten, gemaakt van kleizoden en van eikenhouten haringvaten. Het bleken mooie archieven, gevuld met tal van gebruiksvoorwerpen  die nu te zien zijn in Museum Sorgdrager in Hollum.

Van het gehucht Sier zelf kun je nu overigens niets meer terugvinden. Door de dynamiek van het Wad verdween het voorgoed onder water. Je vindt Sier alleen nog terug in de naam van de veerboot, een straatnaambordje en het pad door de duinen aan het eind van de Badweg van Hollum: het ‘Siermoaispad’.

Route: Boswachterspad Hollumerduinen en Lange Duinen

Het boswachterspad brengt je over verschillende onverharde paden langs verschillende bloemen, planten en misschien zelfs de Hereford runderen en Soay schapen! Je start tegenover de vuurtoren in Hollum. Beklim de vuurtoten om te genieten een prachtig uitzicht over de duinen en de zee. Vanaf hier volg je de route door de duinen en langs het strand. 


Afstand: 8,6 kilometer | Duur: 2 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Ameland

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over de Kracht van het Water

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.