Bekijk alle afleveringen hier!

Jacques Hermus gaat op pad in het waddengebied en neemt een kijkje in de keuken van producenten van streekproducten. Samen met de ondernemers laat Jacques zien wat een heerlijke producten er te vinden zijn op de eilanden en aan de kust. Producten gemaakt van wat er lokaal groeit, bloeit en stroomt. Zelf kan je ook aan de slag als je wilt! 

Bekijk alle afleveringen van Hermus proeft de Wadden hier! 

Deze serie is gemaakt in samenwerking met NDC media. 

Aflevering 7: Texels bier & whisky

In deze zevende aflevering van 'Hermus proeft de Wadden' gaat Jacques Hermus verder op zoek naar de smaak van Texel. Op het eiland gaat hij dit keer op bezoek bij brouwerij en distilleerderij De Bonte Belevenis én eet hij een hapje mee met auteur Annette van Ruitenburg.

Lees meer over de Texelse whiskey

Aflevering 6: Texelse schapenkaas

Jacques Hermus gaat in deze aflevering van 'Hermus proeft de Wadden' naar Texel.

Texel staat natuurlijk bekend om zee, zee en strand. Maar ook: om haar schapen.

Deze Texelse schapen geven niet alleen wol, maar ook nog eens vlees en kaas: genoeg lekkers voor Jacques om te proeven!

Ontdek meer over de smaak van Texel!

Aflevering 5: Knoflookijs

Jacques Hermus gaat in deze aflevering van 'Hermus proeft de Wadden' naar het zesde en vergeten Waddeneiland Wieringen, in de kop van Noord-Holland.

Hij brengt een bezoek aan knoflookboer Arjen Biesheuvel en ontdekt de smaak van verse knoflook.

Hierna gaat Jacques naar De Wieringer IJs- en Zuivelboerderij om met zijn boeket verse knoflook een heel bijzondere smaak roomijs te maken. Namelijk knoflookijs! Zou jij het willen proeven?

Lees meer over de smaak van Wieringen

Aflevering 4: Vissen op Terschelling

Jacques Hermus gaat in deze aflevering van Hermus proeft de Wadden naar Terschelling. Hij gooit de (strand)hengel uit samen met ervaren visser Roelof. Geduld is een schone zaak tijdens het vissen! Maar de vangst mag er qua smaak absoluut wezen.

Op de fatbike fietst Jacques over het strand naar de beste visstekken op het eiland. Op de fiets is toch wel de mooie manier om over het eiland te bewegen. 

En waar kun je verse vis het beste bereiden op Terschelling? Bij visroker Hans Ditzel. Samen met Hans bakt Jacques de vangst zonder poespas. Net zo lekker! 

Lees meer over zilte lekkernijen

Aflevering 3: Waddenvarkens & bofkippen

In de derde aflevering ontmoet Hermus de Bentheimers en Durocs. Geen gewone families, maar knorrende vierpoters die door eigenaar Edwin Spa omgedoopt zijn in Waddenvarkens. Ze wroeten rondom zijn boerderij en achter de Waddendijk bij Uithuizermeeden in modderpoelen en zandkuilen, naast de vrij rondscharrelende ‘bofkippen’ die de lekkerste eieren leggen.

De beestenbende van Spa, voormalige houthandelaar en opzichter in een dierentuin in Frans-Gyuana, leeft plezierig. Maar uiteindelijk zullen de varkens worden geslacht. Hermus proeft van de hammen en worsten die Spa in zijn onlangs geopende slagerij in het dorp vervaardigt.

Meer over de Waddenvarkens

Aflevering 2: Vlielands kaas en bier

In deze aflevering van Hermus Proeft de Wadden duikt culinair journalist Jacques Hermus met kaasmaker Nils Koster in een bunker naast de vuurtoren van Vlieland. In de bunker liggen Koster’s kazen – zeewierkaas, blauwaderkaas, ‘bunkerkaas’ – te rijpen onder ideale omstandigheden.

Met die kazen, en Hermus’ zelfgemaakte kraailookkaas, stappen ze binnen bij de lokale bierbrouwerij Fortuna. Daar brouwt Bojan Bajic Duinblond, Island Ale en andere bieren die ‘Vlieland in een flesje vangen’. Tijd voor een proeverij van Vlielander kaas en Vlielander bier.

Meer over Brouwerij Fortuna

Aflevering 1: Vlielandse kaas

In deze eerste aflevering van Hermus proeft de Wadden stapt culinair journalist Jacques Hermus op de boot naar Vlieland. Gewapend met een pak melk in de ene hand en een bos wild geplukte kraailook in de andere meldt hij zich bij de ‘kaasbunker’ van Nils Koster, aan de voet van de roemruchte vuurtoren. Met Koster maakt Hermus in een handomdraai zijn eigen verse ‘kraailook’-kaas.

Verder raast hij met een elektrische tuktuk over het eiland en vertelt zijn chauffeur over Vlielanders, geiten en schapen. En gaan ze op weg naar de volgende aflevering, waarbij ze de kazen van Nils gaan proeven met Vlielander bier.

Meer over de Vlielander bunkerkaas

Culinair journalist Jacques Hermus

Schrijver, journalist, verhalenverteller, en gids; Jacques ademt culinaire verhalen. Sinds 2001 schrijf hij wekelijks voor het Dagblad van het Noorden een restaurantrecensie. Zijn culinaire rapportages over wijn en eten, of verschillende streken in binnen- en buitenland zijn te lezen in verschillende landelijke dagbladen en tijdschriften.  

Lees meer over Jacques Hermus

Ook leuk om te lezen! - Wilbert en Laura delen hun culinaire verhalen met ons

  • Wilbert Kookt Wad

    Wilbert kookt weleens wat. Maar wat kook je met spullen van het Wad? Hij gaat in deze serie bij een boer, visser en wildplukker langs en laat je zien wat je met Wad-spullen kunt bereiden. Lees de recepten na op deze pagina! 

    Wilbert Kookt Wad
  • Ontdek de smaak van Laura

    Laura de Grave is in het waddengebied op zoek gegaan naar heerlijke producten. Ze schrijft hier over én deelt haar recepten met ons! Lees ze snel... 

    Ontdek de smaak van Laura

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.