Vlieland rondom rijkdom
Vlieland; het oer landschap tussen de Waddenzee en Noordzee. Het eiland is een en al natuur, strijdend tegen de zee met een indrukwekkend duinlandschap en grote zandvlaktes zoals de Vliehors. De Vlielandse ondernemers zijn en blijven pioniers. Water is voor het leven van Vlieland een allesbepalende bron van leven en erg belangrijk voor de biodiversiteit. Wat betreft zoet water is het eiland zelfvoorzienend. Veel mensen vinden Vlielands kraanwater dan ook het lekkerste van Nederland. Benieuwd geworden naar wat Vlieland allemaal nog meer te bieden heeft? Doe je inspiratie hier op en ervaar de rijkdom van dit eiland.
Water Achter de Duinen
Iedereen op het eiland drinkt Vlielands water. In het Vlielandse waterwingebied Blokkendal zijn de waterwinputten van het eiland te vinden. Onder Vlieland zit een zoetwaterbel, waaruit ongeveer 87 olympische zwembaden per jaar worden gepompt. Het water wordt gezuiverd op de Vuurboetsduin en vandaar uit gaat het naar de leidingen op Vlieland. Het water draagt de naam WAD water, wat staat voor Water Achter de Duinen. Dit is het product van de waterkringloop, die continu plaatsvindt. Het water is zo’n 30 jaar geleden uit regen gevallen op het eiland, wordt vervolgens opgepompt, gefilterd en verdeeld. ‘Grand cru’ kraanwater! De Vlielander brouwerij Fortuna gebruikt van dit bronwater voor hun bieren.
Lees meer
Streekproducten & trekpleisters - Ontdek ze bij bedrijven en in het landschap van Vlieland
Ondernemers & locaties - Op Vlieland
Ontdek de routes - Op Vlieland
Meer inspiratie - op Vlieland
-
Waterroute
-
Eiland zonder boeren
-
Vuurtoren van Vlieland
-
Wads smaakhuis op ITGWO
Recepten
-
Kissebillen
-
Sakkoek jan-in-de-zak
-
Omgekeerde cranberrycake
-
Arretjescake met Vlielandse koffie
Meer routes - op Vlieland
Ontdek meer
-
Smaak van de Wadden
-
Waddengastronomie
De inspiratiekaart en foodroutes zijn gemaakt in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.