Eerste fase van het project Waddengastronomie nadert voltooiing

Categorieën

Dit voorjaar loopt de eerste fase van het project Waddengastronomie Versterkt Werelderfgoedbeleving af. Binnen verschillende deelprojecten is over de afgelopen periode tastbare voortgang te melden. Zo nadert de databank waddenrecepten voltooiing, volgt na de succesvolle derde netwerkbijeenkomst in Wieringerwerf op 21 maart a.s. de vierde in Kornwerderzand en er is een stappenplan voor ondernemers om streekproducten in hun aanbod op te nemen in ontwikkeling.

Netwerkbijeenkomsten

Binnen het deelproject netwerkbijeenkomsten wordt een groeiende belangstelling zichtbaar: de derde bijeenkomst op 28 november in Wieringerwerf trok ruim zestig deelnemers uit het gehele Werelderfgoedgebied. Daarbij werden nieuwe mogelijkheden besproken, contacten gelegd en zelfs afspraken gemaakt – bijvoorbeeld voor leveranties aan horecabedrijven. De geserveerde gerechtjes door Aart Wijker van Grand Hotel Opduin van Texel, Sabien Bosman van Staal Catering op Texel en Hendrik Visser van restaurant Bruisend in Den Oever smaakten en oogden niet alleen uitstekend, ze zorgden ook voor ideeën en inspiratie voor de aanwezige chefs en ondernemers uit horeca en recreatie.

De verhalen van Dave Kleine van Helderse Jongens, Aart Wijker van Opduin en Renate de Backere van de Waddenvereniging werden door velen als inspirerend en stimulerend ervaren. Ook het feit dat er een aantal producenten en leveranciers van streekproducten aanwezig waren, om met aanwezigen de mogelijkheden met hun producten te bespreken werd zowel bij aanbieders als (potentiële) afnemers positief ontvangen. Dit concept – de streekproductenmarkt – zal dan ook in volgende netwerkbijeenkomsten verder uitgebouwd worden.

Scholingsmodule

Het deelproject scholingsmodule vordert ook gestaag. In samenwerking met studenten van de opleiding Gespecialiseerd Kok Dutch Cuisine van ROC Friese Poort in Sneek en studenten van de Hotel Management School van NHL Stenden in Leeuwarden wordt een Plan van Aanpak ofwel Toolbox ontwikkeld. Hierbij krijgen ondernemers een werkwijze, informatie en tools aangereikt, waarmee zij de switch naar meer lokale producten kunnen maken, op een effectieve en verantwoorde wijze. De studenten van Friese Poort verzamelden daarbij informatie over producten die in het Waddengebied geoogst worden, hoe deze het beste bereid kunnen worden en welke gerechten je daarmee kunt maken. 

De studenten van NHL Stenden houden zich bezig met de effecten van een verandering in restaurantconcept naar meer lokale producten op het gebied van (financiële) bedrijfsvoering, marketing, in- en externe logistiek etc. Dit Plan van Aanpak, ofwel de Toolbox wordt in eerste instantie generiek ontwikkeld, zodat het in verschillende typen bedrijven in de horeca en recreatie kan worden gebruikt. Door middel van een vragenlijst, processchema en links naar allerlei informatie, wordt de ondernemer door het Plan van Aanpak geleid. Vanaf eind maart is het de bedoeling dat restaurants in de waddenregio dit plan gaan uitproberen. Ben jij ondernemer in de waddenregio en wil je bekijken of het voor jou een optie is om (nog) meer met streekproducten te gaan werken? Dan kun je je tot maandag 20 maart aanmelden via ernst.jonker@nhlstenden.com. Het Plan van Aanpak zal een centraal onderdeel vormen van de scholingsmodule, die deze zomer gereed zal zijn.

databank met Waddenrecepturen

Naast de scholingsmodule worden er meer (online) mogelijkheden gerealiseerd om de nieuwe en de al ervaren chefs te inspireren voor werken met Waddenproducten. De ervaren chefs Gerard Voskuilen, Albert Kooij en culinair auteur Annette van Ruitenburg werken samen aan de oplevering van een databank met tenminste vijftig Waddenrecepturen. Voor de realisatie van deze databank zijn chefs, cateraars en ondernemers gevraagd een echt Waddenrecept aan te leveren. De recepten worden gecontroleerd, gekookt en er worden foto's van gemaakt voor de website. De bedoeling is dat de databank een levendige omgeving gaat worden, waar steeds nieuwe inspiratie wordt toegevoegd. De recepturen worden ingedeeld naar seizoen en type gerecht om zo jaarrond te kunnen leren en inspireren. De gerechten worden zo veel als mogelijk gekookt met ingrediënten uit het Waddengebied, maar als dat niet mogelijk is, wordt een alternatief geboden. Het uitgangspunt zijn de vijf principes van Dutch Cuisine. Per seizoen worden een zestal recepturen in een videoclip voorgekookt. Deze korte kook-clips kunnen ondernemers helpen om (meer) met Waddenproducten te gaan werken en ze dienen als inspiratie, kunnen worden gedeeld en telkens opnieuw worden bekeken. De clips worden gemaakt door studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design van NHL Stenden, samen met studenten en chefs van Friese Poort uit Sneek. Ben jij chef, cateraar, ondernemer of een bevlogen kok en heb je een typisch Waddenrecept dat niet mag ontbreken in de databank? Neem dan contact op met anke.arts@nhlstenden.com.

Ontdek meer - Waddengastronomie

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.