Waddenrecepturen en chef’s clips

Categorieën

Het brede scala aan streekproducten in het Waddengebied creëert kansen voor het inzetten van Waddengastronomie in de horeca. Zowel de producenten, de verwerkers en de eindconsumenten delen de voordelen van het gebruik van lokale en authentieke producten. Denk bijvoorbeeld aan zeekraal, aalbessen, zilte aardappels, waddenmossels én lokale granen.

Het doel van de projecten is om beschikbare receptuur te verbreden en de bekendheid omtrent waddengastronomie zelf te vergroten. Natuurlijk zijn er al veel ondernemers die actief gebruik maken van lokale receptuur, maar juist het naar boven halen van authentieke recepten, hapjes of het ontwikkelen van nieuwe gerechten is waarnaar gezocht wordt tijdens dit project. Juist daarom, nodigen wij iedereen die geschikte waddenrecepten of ideeën heeft uit om deze met ons te delen. Onder aan deze pagina vind je daarover meer.

Om authenticiteit en duurzaamheid te waarborgen, zullen de recepten worden ontwikkelend/gescreend aan de hand van de ‘Waddenschijf van Vijf’. Deze is gebaseerd op het gebruik van vis, vlees, zuivel, granen, fruit, peulvruchten en aardappelen. Samen maken deze ecologisch en seizoensgebonden productgroepen het gebruik van streekproducten mogelijk gedurende het hele jaar. Daarnaast dienen de recepturen ook te voldoen aan de principes van 'Dutch cuisine'. Deze beweging heeft het belang van goed eten samengevat in vijf principes:

1. Het gerecht vertelt waar het vandaan komt en in welk seizoen we ons bevinden

2. Goed voor ons en voor de aarde

3. Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt

4. We kopen, koken en eten bewust

5. We werken aan resultaten voor morgen

 

Uiteindelijk moeten al deze inspanningen leiden tot een totaal van vijftig verschillende recepturen. Deze worden openbaar beschikbaar gesteld in een database voor Waddenreceptuur. Deze database zal gepresenteerd worden in de vorm van een webpagina die momenteel ontwikkeld wordt binnen de digitale omgeving van Visit Wadden.

 

Chef’s clips

Om de kooktechnieken, achterliggende verhalen en zichtbaarheid van deze recepturen te benadrukken, zal een geselecteerd aantal waddenrecepturen gepresenteerd worden met zogenoemde chef’s clips. De clips zullen een beeldvormende vertaling zijn van achterliggende verhalen van zowel de recepturen als ingrediënten. De chef's clips vloeien voort uit een samenwerking tussen ROC Friese Poort, Dutch Cuisine, ETFI en VideoNerds (NHL-Stenden). De uiteindelijk video’s zullen beschikbaar gesteld worden op sociale media kanalen en via Visit Wadden.

Oproep voor authentieke Waddenreceptuur!

Beschik jij over authentieke, lokaal ontwikkelde of misschien zelfs wel vergeten waddenrecepturen? Wij blazen er graag nieuw leven in door ze mee te nemen in onze Waddenrecepten database. Misschien nemen we ze zelfs wel mee in één van onze Chef’s clips! Voor vragen of het delen van recepten kun je contact opnemen met: Albert.kooij@nhlstenden.com

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.