Texelse landschap als inspiratie voor verduurzamen

Categorieën

Onlangs kreeg accommodatie De Leeuwerik Texel in De Koog twee keurmerken: Waddengoud én Green Key Goud. Wat is hun geheim? “Haal inspiratie uit het landschap!” Desirée, Suzanne en Wouter Boon hebben hun traditionele familiebedrijf gemoderniseerd door zoveel mogelijk lokale Texelse producten te gebruiken, de tuin om te vormen tot duintuin met inheemse Texelse vegetatie, hun 9 vakantiehuizen duurzaam te renoveren en diverse duurzame keuzes toe te passen in hun bedrijfsvoering.

Al 50 jaar een familiebedrijf

De Leeuwerik Texel bestaat sinds 1972 en is opgericht door de opa en oma van de huidige eigenaren. Desirée, Suzanne en Wouter runnen het bedrijf sinds april 2020. De overname was onverwachts, toen hun vader Maarten Jan Boon plots overleed. De zussen en broer hebben de afgelopen twee jaar de tijd genomen om alles binnen het bedrijf te herzien en het bedrijf klaar te maken voor een duurzame toekomst.

Texelse producten

Ze vinden het belangrijk om eten en drinken zoveel mogelijk van het eiland zelf te halen. Dit betekent niet alleen verse producten, maar ook producten met weinig impact op het milieu. Zo hebben ze een welkomstpakket met Texelse producten geïntroduceerd en is er een eigen broodbakkerij waar elk weekend ambachtelijke zuurdesembroden, croissants en andere lekkernijen worden gebakken. Verder kunnen gasten een ontbijtbox bestellen met Texelse producten en geven ze gasten tips over lokale producten en adresjes. Als het weer het toelaat kunnen gasten deze lokale lekkernijen nuttigen in de gemeenschappelijke tuin op de aanwezige zitjes en picknicktafels.

Duintuin

De voortuin hebben ze ook onderhanden genomen en het Texelse landschap erin doorgetrokken. Deze tuin is omgebouwd tot een duinlandschap passend bij Texel met daarin ook typische duinvegetatie. De keuze welke inheemse planten te gebruiken, is in samenspraak gegaan met IVN. Er is gekozen voor planten die het op zandgrond het beste doen. Dat is helmgras, dennen en campanula. Deze planten groeien ook in de natuur en waren oorspronkelijk op deze plek te vinden. Ze hebben geen water en kunstmest nodig. Om ongewenst onkruid op de terrassen te voorkomen hebben ze de tegels gevoegd en gebruiken ze geen bestrijdingsmiddelen.

Duurzaam

Voor hun duurzame bedrijfsvoering hebben ze het internationale keurmerk Green Key Gold ontvangen. De hoogst mogelijke waardering op gebied van duurzaamheid. Naast de standaard vereisten, waaronder waterbesparende maatregelen, ecologische keuzes en ledverlichting, zijn er ook bonuspunten te verdienen. Die gingen bij De Leeuwerik naar het reinigen van afwasborstels voor hergebruik. Volgens Green Key zijn wij de eerste die dat doen. "Ook onze afvalbak met drie afvalstromen (plastic-, groen- en restafval) in de vakantiehuizen is nog redelijk uniek op vakantieparken”, aldus Desirée Boon. Glas en papier worden uiteraard ook gescheiden ingezameld.

Waddengoud

De Leeuwerik mag zich nu een ‘Waddengoud accommodatie’ noemen. “De vernieuwingsslag naar duurzaamheid, lokale producten voor inrichting en natuurlijke uitstraling maakt dat dit bedrijf, zeker gezien ook de toekomstplannen, een voorbeeld is.” Aldus de keurmeester van Waddengoud.

Over 5 jaar energieneutraal

Desirée: “De basis staat nu. Over vijf jaar willen we energieneutraal zijn. Dat is best een uitdaging. Ons oudste vakantiehuis is uit 1958. We onderzoeken nu welke stappen we kunnen nemen op weg naar deze missie. Tot die tijd blijven we zeker niet stil zitten. We zijn namelijk allergisch voor de uitspraak: 'Het gaat al jaren zo, dus we houden het zo.' We kijken graag naar hoe het ook anders kan en blijven onszelf steeds afvragen of er een duurzamere manier is."

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.