Netwerkbijeenkomsten Waddengastronomie

Categorieën

Op 27 juni was de tweede netwerkbijeenkomst als onderdeel van het programma Waddengastronomie versterkt werelderfgoedbeleving. We waren te gast bij activiteitencentrum Lauwersnest, in Groningen. Op basis van de input tijdens de eerste bijeenkomst, lag de focus op de verschillende ingrediënten en smaken uit de regio. Tijdens en na de bijeenkomst ontstonden er waardevolle discussies, die weer als input meegenomen worden voor de volgende bijeenkomst, op maandag 28 november.

Er dreigde regen te gaan vallen, veel regen. Het was dus de vraag of we zouden kunnen genieten van de prachtige buitenruimte van activiteitencentrum Lauwersnest, de gastvrije ontvangstlocatie van onze tweede netwerkbijeenkomst. De opkomst was goed met circa vijftig deelnemers; ondernemers en beleidsmakers uit Groningen, Friesland en zelfs enkelen uit Noord-Holland. Vanwege de dreiging gingen we binnen zitten. In de zaal van het Lauwersnest pasten de groep deelnemers precies. Rinus de Jong, een van de beheerders, gaf een korte introductie over de omgeving van het Lauwersnest.

De middag was goed gevuld met een uitgebreide presentatie van Johanna Davids van Andledon over de deelname aan Foodroutes. Ze vertelde over de kansen die dit biedt voor organisaties om jezelf beter in de kijker te spelen. Maar ook de kritische noten kwamen aan bod. Bijvoorbeeld als je ver afgelegen zit met je onderneming. Karina Pool, Visit Wadden, gaf uitleg over het nieuwe ambassadeursprogramma voor Waddenondernemers en hoe je hier aan deel kan nemen. Enkele aanwezige ambassadeurs gaven hun visie op de waarde die het voor hen heeft. Check Wij zijn Wadden als je hier meer over wilt weten. Tijdens de presentaties liepen vierdejaars studenten van ROC Friese Poort af en aan met zelf ontwikkelde Waddengerechtjes en -hapjes.

Na afloop was het nog steeds droog. We gingen naar buiten om te praten en kritische vragen te stellen. Op basis van deze vragen zal er komende bijeenkomsten (nog) meer de nadruk liggen op beschikbare producten en ingrediënten uit de Waddenregio en de wijze waarop deze gebruikt kunnen worden in restaurants. Er waren nog enkele gerechtjes die de studenten buiten uitserveerden, terwijl ze een korte toelichting gaven op wat er te proeven was. Zowel de smaak als de presentatie was fantastisch. Diverse van deze hapjes zullen meegenomen worden in de – in ontwikkeling zijnde - database van waddenrecepten; we houden jullie hiervan op de hoogte.

De volgende netwerkbijeenkomst

In het najaar staat de volgende netwerkbijeenkomst gepland. De nieuwe datum hiervoor is maandagmiddag 28 november. De locatie is bij Boerderij Leven van de wind in Wieringerwerf, Noord-Holland. Op deze manier maken we een soort rondreis door de Waddenregio, om elke regio haar unieke kenmerken te kunnen laten zien. Elke bijeenkomst is voor iedereen in de hele waddenregio bedoeld, zodat elke ondernemer ook kan kennismaken met wat een collega aan de andere kant van het Waddengebied te bieden heeft. Verschillende producenten uit Wieringen, Texel en regio Den Helder zullen deze keer hun producten laten zien en zo mogelijk laten proeven. Het verhaal wordt erbij verteld en we gaan in gesprek over de logistieke uitdagingen. Bijvoorbeeld via welke kanalen deze producten geleverd kunnen worden. Daarnaast zullen enkele horeca-ondernemers en chefs uit genoemde gebieden komen vertellen hoe zij de omslag naar meer lokale producten hebben gemaakt. Zij zullen ook ingaan op de meerwaarde van het gebruik van producten uit de waddenregio in tijden van stijgende kosten. Dit alles ter inspiratie om meer waddenvoedsel op de kaart te zetten. De komende weken volgt nadere informatie over de tijd, de sprekers en de producenten die zich hier zullen presenteren. Wil je meedoen of wil je aanmelden, laat het ons weten via ernst.jonker@nhlstenden.com of anke.arts@nhlstenden.com

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.