Schapenboerderij De Zeekraal

Categorieën

Als je het meest oostelijke dorpje Oosterend op Terschelling nadert, zie je aan de linker kant de biologische schapenboerderij De Zeekraal van Gerben en Jolanda en hun zonen Laurens en Martijn Bakker. Ze maken zelf diverse soorten schapenkaas van eigen melk. De kazen zijn te koop in de eigen boerderijwinkel en in allerlei speciaalzaken in binnen- en buitenland. Naast kaas maken ze van hun schapenmelk ook ijs, kwark, zeep en handcréme. Ook hebben ze vlees van eigen lammeren, zijn ze een zorgboerderij en hebben ze mooie duurzame plannen voor de toekomst.

De Zeekraal

In 2004 hebben Gerben en Jolanda Bakker het boerenbedrijf overgenomen van Gerbens vader. Ze schakelden om naar biologisch boeren. De koeien maakten plaats voor schapen, waarvan ze de eigen melk zelf gingen verwerken. Gerben deed vooral het agrarische werk, waaronder het melken en Jolanda zorgde voor de productie en maakte er zelf kaas van. Gaandeweg groeide het bedrijf en werd naast het maken van kaas ook zelf ijs gemaakt. Vandaag de dag hebben ze een palet vol met eigengemaakte schapenproducten, zoals diverse kazen, kwark, ijs, zeep en handcrème van schapenmelk.

Schapenkaas

De kazen verkopen ze in hun eigen boerderijwinkel en gaan naar kaas- en delicatessenzaken in Nederland. Ook in het buitenland hebben ze de kazen van De Zeekraal ontdekt. Zelfs in de VS en Engeland wordt de Terschellinger schapenkaas inmiddels aan de man gebracht. Naast puur schapenkaas maken Gerben en Jolanda ook een kaas met een mix van eigen schapenmelk en koeienmelk van collega-boeren op Terschelling. Het is een rauwmelkse kaas met een eetbare natuurkorst, genaamd Zilte Duinkaas. Ook maken ze Grijze Duinkaas, een rauwmelkse kaas volledig gemaakt van Terschellinger koeienmelk en gerijpt in een bunker op het eiland. De korst ontwikkelt een grijze kleur. Sinds 2018 is deze kaas op de markt en won dat jaar de prijs voor ‘beste noviteit’ op de Kaas- en Delicatessenbeurs.

Schapenmelkijs

Voor het maken van het schapenmelkijs halen ze de ingrediënten zoveel mogelijk dichtbij huis. Zo leveren de buren cranberry’s en aardbeien, halen ze de honing rechtstreeks van een imker en komen de duindoornbessen uit het Waddengebied. Een leuke en lekkere beleving om met mooi weer even een schapenmelkijsje te halen in de boerderijwinkel, om vervolgens op het boerenerf op te eten.

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.