Snoekbaars uit het Noord-Hollandse Amstelmeer

Categorieën

Het Amstelmeer gelegen in de kop van Noord-Holland ten westen van voormalig Waddeneiland Wieringen, is vooral bekend als surfhotspot. Hier verdienen zoetwatervissers ook hun brood. Zoals de jonge visser Daan Gerssen. Hij heeft het visserijbedrijf van Teun Barelds overgenomen en vist onder meer op snoekbaars, snoek en brasem. Deze zoetwater waddenvis verkoopt hij op visafslag in Den Helder, op vrijdag op de vismarkt in Den Helder, op zaterdag op de Zeeverse vismarkt in Den Oever en aan lokale horeca.

Het schip waarmee Daan vist is de Wieringer 156. Elke dag vaart hij uit om de netten binnen te halen en ze vervolgens weer uit te zetten. De vis wordt aan boord bewaard in een bassin en vervolgens binnen enkele uren vervoerd richting de visafslag. De vangst gaat met netten met een maaswijdte van 160mm (110 mm is minimaal toegestaan). Er wordt dus met het oog op de toekomst met ruimere maaswijdte gevist. Jonge vis kan zo ontsnappen en dat is goed voor de visstand. Het visseizoen loopt van 25 augustus tot 28 februari.

Waddengoud

Zijn voorganger Teun Barelds viste ook op snoekbaars en had hiervoor het Waddengoud keurmerk. Ook Daan heeft onlangs het keurmerk aangevraagd voor zijn snoekbaars. “Met het Waddengoud keurmerk kan ik aantonen dat ik echte streekvis lever uit het Waddengebied. Ik heb het keurmerk op dit moment in aanvraag en ik heb reeds een bedrijfsbezoek gehad. Nu afwachten op de uitslag”, aldus Daan Gerssen. Mocht hij het Waddengoud-keurmerk krijgen, dan wil Daan zijn vis graag labelen met het Waddengoud-logo. Daan: “Hiervoor onderzoek ik momenteel de mogelijkheden. Het zou super zijn als dit lukt, dan kan ik mijn snoekbaars nog beter als waddenvis op de markt brengen”.

Amstelmeer

Een eeuw geleden heette het Amstelmeer het Amsteldiep. Het vormde een verbinding tussen de Waddenzee en de voormalige Zuiderzee. Met de aanleg van de Amsteldiepdijk tussen 1920 en 1930 werd het afgesloten van de zee en ontstond het Amstelmeer. Later bleek dat de aanleg van de dijk niet helemaal goed was gegaan. Door gebruik van verkeerd materiaal verzakte de dijk en sindsdien sijpelt Waddenzeewater onder de dijk door naar het Amstelmeer. Hierdoor is er in het meer een zandplaat ontstaan die ze 'de Verzakking' noemen. Het gevolg hiervan is een stukje unieke natuur: een brakwatermeer met op de Verzakking zilte riet- en graslanden. Hier vind je bedreigde plantensoorten zoals echt lepelblad, zilt torkruid en diverse orchideeën. Landschap Noord-Holland doet er alles aan om deze brakke natuur goed te onderhouden.

bron: Landschap Noord-Holland

Snoekbaars

De snoekbaars is een wilde roofvis. De gemiddelde vis is tussen de 5 – 10 jaar oud. Een grote snoekbaars kan wel 15 kilogram wegen. Het brakke water van het Amstelmeer zorgt ervoor dat de snoekbaars hier lichter van kleur is. Er is veel jong broed aanwezig, wat Daan hoopvol stemt voor de toekomst als bestaan van binnenwatervisser.

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.