Toogdag voor de Wadden

Categorieën

Maandag 26 juni heeft de Toogdag voor de Wadden plaats gevonden in Den Helder. In het kader van het thema ‘Energiek Waddengebied’ vertelden ministers Jetten, Van der Wal en Harbers over Werelderfgoed Waddenzeegebied als belangrijk natuurgebied, waarin wonen en werken samen moet gaan. Innovaties zijn hierbij cruciaal. Jonge ondernemers Daan Gerssen (visser) en Reijer Rotgans (veehouder) lieten zien hoe zij hun bedrijf runnen voor een duurzame toekomst van de Waddenregio.

In het prachtige decor van Theater De Kampanje op Willemsoord in Den Helder en onder het genot van een stralende zon, was het een mooie start van dit ‘Waddencongres’. Organisaties op gebied van natuur, techniek, landbouw, visserij, voedsel en gastronomie én vele ondernemers en burgers kwamen samen om over de actuele thema’s natuur, wonen en werken in Werelderfgoed Waddenzee te praten. Het eerste deel bestond uit een videoboodschap van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, waarin de minister inging op vraagstukken van de kust, zoals havenmondingen, vaargeulen en zandsuppletie. Daarna vertelde Arnoud Brok, voorzitter Omgevingsberaad, over het belang van innovaties zoals varen op waterstof, het aanpakken van de plastic soup en vooral de noodzaak tot samenwerking zowel nationaal als internationaal. Ook stipte Brok nog Waddengastronomie aan als voorbeeld van verduurzaming van de Waddenregio. 

Ook Jonge ondernemers Daan Gerssen en Reijer Rotgans presenteerden zich in samenwerking met het programma Waddengastronomie op het congres via een video. Daan (23 jaar) is binnenvaartvisser op vist voornamelijk op het Amstelmeer. Hij vertelt hoe hij vist om een gezonde visstand te behouden. Daan heeft voor zijn visserij onlangs het Waddengoud-keurmerk ontvangen. Reijer (22 jaar) laat zien hoe hij zijn veehouderij heeft geïnnoveerd om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en hoe hij met de zuivelmakerij een korte keten heeft weten te realiseren.

Daan Gerssen

Reijer Rotgans

In de pauze kon het publiek over de waddenmarkt lopen, waar diverse organisaties konden laten zien waar zij mee bezig zijn en hoe zij een bijdrage aan de verduurzaming van het Waddengebied leveren. Ook het programma Waddengastronomie was aanwezig met een stand. Waddengoud-cateraar Sabien Bosman liet o.a. een zilte vegetarische oester proeven. Annette van Ruitenburg, inhoudelijk programmacoördinator, deed nog een duit in het zakje met een pitch voor de Ministers en het publiek. Het tweede deel van het congres bestond uit een paneldiscussie tussen de aanwezige ministers, Arno Brok en Cees Loggen (voorzitter Waddenfonds). In de middag konden aanwezigen mee op excursie.

Waddengastronomie op Sail Den Helder

In diezelfde week van 29 juni t/m 2 juli werd voor de zesde keer Sail Den Helder gehouden. Op dit nautisch evenement op Willemsoord in Den Helder kon het publiek 4 dagen lang 37 tallships en 170 schepen varend onder de vlag van het Varend Erfgoed bewonderen. Ook hier was het programma Waddengastronomie van de partij. We vertelden ons verhaal over het belang van lokaal waddenvoedsel met wederom een proeverij van de vegetarische zilte oester verzorgd door Sabien Bosman van STAALcatering (zie foto). Een groot succes! 

Ontdek meer - Waddengastronomie

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.