Een feest voor Waddenvoedsel

Het Waddengebied zit vol verrassende smaken. En dat moet gevierd worden. Tussen 17 oktober en 27 november vieren we de Culinaire Wadden Weken. Beleef samen met horecabedrijven en producenten de smaak van de Wadden langs het gehele Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Proef de zilte smaak van oesters, geniet van mals vlees van de kust, ontdek nieuwe smaken en luister naar de verhalen van boeren en chef-koks. 

Lokaal en duurzaam

In het waddengebied vind je allerlei soorten voedsel. Door de invloed van de Waddenzee denk je al snel aan vis en schelpdieren. Maar ook akkervruchten en fruitteelt is hier volop aanwezig. En van de Graanrepubliek in Groningen tot het Texelse lamvlees; in het waddengebied vind je alles wat je nodig hebt. Lokale producenten en chef-koks uit het gebied werken samen om de unieke smaakbeleving van het Wad te creëren. Dat is niet alleen goed voor de ondernemers en de regio maar ook voor het klimaat. Zo heb je bijvoorbeeld een lagere ecologische foodprint door de producten uit de omgeving. Lokaal en duurzaam: dát zijn dan ook de kernwaardes van de Culinaire Wadden Weken. Eet je mee?

Smaak van de Wadden - Ontdek de blogs en foodroutes

Restaurant Zuiver

Met de Culinaire Wadden Weken voor de deur, worden steeds meer Waddenmenu's bekend. Zo ook bij restaurant Zuiver op Vlieland. Wij spraken Chef-kok Joel van der Heide over het menu en de producten. Iedere week staat hier weer een geheel nieuw 5-gangen diner op het menu. Altijd in overleg met de leveranciers. Zij weten ten slotte het beste welke producten er perfect bij het seizoen passen. En alle gerechten worden bereid volgens het Dutch Cuisine. Zoveel mogelijk met eerlijke en binnenlandse producten. Wel zo makkelijk en lekker! Daarnaast hebben groenten de hoofdrol in het menu. En die hebben we langs de waddenkust genoeg. Laat je verrassen door de (h)eerlijke producten van het wad.

Ontdek meer

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

Een zoete fietstocht

Dat het Waddengebied meer te bieden heeft dan alleen ziltige lekkernijen is wel duidelijk. Op allerlei plekken kun je je tassen vullen met fris en zoet fruit. De vruchtbare zeeklei biedt een perfecte bodem voor het verbouwen van onder andere appels, peren, pruimen en bessen.  Want zeg nou zelf: die vers geplukte sappige appel van de boom smaakt toch echt beter dan die bespoten appel in de supermarkt. Stap op de fiets door het Groninger Waddengebied en bewonder de uitgestrekte velden met fruitbomen. Van boomgaarden met verschillende oude fruitrassen tot velden vol met heuse Wadden zomerkoninkjes. Fruit van de Wadden bodem. Zo kom jij wel aan je dagelijkse hoeveelheid vitaminen. Dus stap op de pedalen en ontdek de lokale fruittelers.

Bekijk de route

Koken met Waddenproducten

Zelf aan de slag met producten uit de streek? Met de Wadden recepten maak je allerlei lekkers gewoon in je eigen keuken. Kies voor een pasta met garnalen uit Zoutkamp, stoofvlees met Texels bier of wentelteefjes van Fries suikerbrood. Tussen deze recepten met waddenproducten zit altijd wel iets wat jij lekker vindt.

Kijktip: In de serie ‘Wilbert Kookt Wad’ bezoekt Wilbert van de Kamp een boer, een visser en een wildplukker. Doe inspiratie op en proef de Smaak van de Wadden.

 

Smaak van de Wadden

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

Lees meer

Streekproducten - Hier koop je de lekkerste producten uit de regio

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.