Bierpannenkoeken met bier van Het Zotte Kalf

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het Wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we ieder recept één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met bier uit Groningen: heerlijke bierpannenkoeken met Het Zotte Kalf uit Winsum. Eet wat het Wad schaft.

Het Zotte Kalf

 In een oude boerderij tussen Winsum en Onderdendam zit Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf. Het jongvee in de koeienstal kreeg na een verbouwing gezelschap van een brouwerij, waardoor er een nauwe connectie is met het leven op het Groninger platteland. Klaas-Jan en Freddy (de brouwers) brouwen voor elk seizoen passende speciaal biertjes die ze in de lokale omgeving verspreiden. Voor dit bierpannenkoeken recept gebruiken we het Weiland biertje. Een bier gemaakt in samenwerking met biologische kaasboer Kleikracht uit Winsum. Door een gedeelte van het brouwwater te vervangen door wei, krijgt het bier zijn fruitige en romige smaak. Probeer ook eens de andere bieren van Het Zotte Kalf, vaak vernoemd naar een koeienras uit de buurt en voeg toe welke jij het lekkerst vindt. Een goed excuus om ze allemaal eens te proberen. 

Lees meer

Het recept

Ingrediënten voor 10 bierpannenkoeken

25 cl bier naar keuze
300 gram bloem 
50 cl melk
eieren
snufje zout
60 gram boter (om in te bakken)
 

Haal je meel bij de molenaar uit de buurt en je eieren, melk en boter bij de boer. Zo smaken je pannenkoeken nóg beter. 

Bereiding

Doe het meel in een beslagkom en voeg de melk rustig toe terwijl je roert. Voeg als de melk is opgenomen het bier toe en als laatste de eieren en de boter. Meng het geheel goed door met een spatel en laat het minimaal een uur rusten. (Doordat er gist en koolzuur in bier zit worden de pannenkoeken extra luchtig)

Schep het beslag nog een keer goed door. Smelt een klontje boter in de pan en voeg een soeplepel vol met beslag toe aan de pan. Zorg dat de pan goed heet is voor je begint. Bak de pannenkoeken aan beide kanten tot ze goudbruin kleuren. 

Eet smakelijk!

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.