Oh, lente, Oh, daslook

De lente is begonnen en menig wildplukgidsenhart gaat dan sneller kloppen: we kunnen weer. Langzaam verschijnt een groen laagje eetbare planten over de aardbodem. En de allerlekkerste? Daslook. Daslook smaakt naar ui én naar knoflook. Een topper voor in de zelfgemaakte pesto. Haal je wildplukmandje maar tevoorschijn, want voordat hij in bloei staat is daslook op zijn lekkerst. Er zijn hier genoeg bosrijke gebieden te vinden. Plukken maar! 

Wildplukregels

1. Neem een potje of zakje en een mes of schaar mee.
2. Daslook groeit graag langs de bosrand. In de schaduw en op vochtige, losse, humusrijke grond.
3. Pluk niet langs de weg (uitlaatgassen), niet in de berm (hondenpoep) en niet op (oud) industriegebied (vervuiling).
4. Wildplukken wordt gedoogd: Zorg ervoor dat je niet van privéterrein plukt zonder toestemming, niet in beschermd natuurgebied, ga niet van de paden af en neem niet meer mee dan één bakje vol.
5. Gevonden? Check altijd met een determineerboek zoals Eetbare Wilde Planten of je met de juiste soort te maken hebt. Dubbelcheck het bij een tweede bron, zoals via de app Plantnet of ObsIdentify. Er zijn namelijk giftige look-a-likes: De lelietje-van-dalen en herfsttijloos. Let goed op de verschillende kenmerken. Het grootste verschil? Daslook heeft bij het plukken die onmiskenbare knoflookgeur. Twijfel je? Laat het dan altijd staan.
6. Pluk tot slot met eerbied voor de natuur: Neem niet meer dan je nodig hebt en nooit meer dan 10% van wat er groeit. Per plant oogst je 1 of 2 bladeren. Zo blijft er genoeg over voor andere diersoorten en kan de natuur zich herstellen. Op naar de keuken.

Het recept

Ingrediënten voor de Wilde daslookpesto

1 handvol daslookbladeren
40 gram walnoten
40 gram geraspte parmezaan of pecorino (vegan: edelgistvlokken of olijven)
200 milliliter goede olijfolie extra vierge
Zout en peper

Bereiding

Was de daslook goed en snij het in grove stukken. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak met een hakmolen of vijzel fijn tot het lekker smeuïg is. Voeg tenslotte zout en peper naar smaak toe. Eventueel kun je nog een kneepje citroensap toevoegen.

De pesto is lekker op een broodje of door je ravioli met gehalveerde tomaatjes en verse, andere groene blaadjes, zoals zevenblad, paardenbloemblad, vogelmuur en zuring.

Dit is een basisrecept. Je kunt ermee naar hartenlust variëren. Bijvoorbeeld met andere wilde kruiden. De truc zit hem in de juiste verhouding. Laat de lekkerste de boventoon voeren, zoals daslook of zevenblad. Wees met hondsdraf juist zuiniger: de bittere smaak overheerst snel. Ga voor lokale walnoten of kies een andere noot. Dit kan met alle noten (of pijnboompitten) die jij het lekkerst vindt.

Dit is natuurlijk maar één recept met eetbare wilde planten. Er is zoveel meer te ontdekken. Wil je ook een keer mee op wildplukwandeling? Met Het Wilde Wezen ga je mee de natuur in voor wildplukwandelingen en wilde kookworkshops. En ook voor kampvuren met primitieve vaardigheden, stiltewandelingen en meer.

 

Dit recept is van Brenda Stavast van Het Wilde Wezen 

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.