8 uitkijkpunten met het mooiste uitzicht

Categorieën

Je ziet de mooiste dingen op grote hoogtes. Tree voor tree, steeds een beetje meer omhoog waar je verder over de horizon kan kijken, ontrafel je een stukje meer van het landschap om je heen. Het Waddengebied huist de mooiste vergezichten, je hoeft er alleen een stukje voor te klimmen om het echt goed in je op te nemen. Dus zoek de hoogte op en kijk je ogen uit. 

Het Waddenbelevingspunt

Den Oever, Noord Holland - Naast dat je bij het Waddenbelevingspunt een fantastisch uitzicht hebt over de Waddenzee en natuurgebied 't Oeverse Schor, kan je hier ook het een en ander opsteken. Door de informatiepanelen bij dit punt kom je alles te weten over wat er boven en onder het water leeft in dit gebied. Wist je bijvoorbeeld dat de aangrenzende Leidam, ookwel 'de banaan' genoemd, in de zomer het huis is van de grootste lepelaar kolonie van Europa?

Lees meer

Uitkijktoren De Reiddomp

Kollumerpomp, Friesland - Midden in Nationaal park Lauwersmeer staat uitkijktoren De Reiddomp. De toren bestaat uit twee delen: een groene toren die in het bos staat en een bruinkleurige toren met uitzicht over de meerzijde. Kijk uit over een gebied wat ooit de zeebodem van de Lauwerszee was. Omdat dit gebied eerst zee was, is het super vruchtbaar. Daarom is het bijvoorbeeld ook een belangrijk knooppunt in de vogeltrek route. De uitkijktoren leent zich dus als een perfecte plek voor het spotten van vogels.

Lees meer

De Kiekkaaste

Drieborg, Groningen - Het is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken: de Kiekkaaste. En mooi kieken kan je hier zeker! In de hut heb je uitzicht over het punt waar de Duitse getijdenrivier de Eems uitmond in de Waddenzee. Zoet en zout water komen samen in dit stukje UNESCO Werelderfgoed. Dit betekent dat het landschap zich goed leent als habitat voor diersoorten die nergens anders in het Waddengebied leven. Als je bijzondere vogels, vissen en misschien zelfs zeehonden wil spotten moet je de klim in de Kiekkaaste zeker maken. 

 

 

Lees meer

Vuurtoren Eierland

Texel - Op het meest noordelijke punt van het eiland, staat de 47 meter hoge vuurtoren van Texel. Het is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt. In de winter kan je op woensdag en in het weekend de toren beklimmen, tijdens de zomer is de toren elke dag open. Er is geen lift dus wees bereid om 118 traptreden omhoog te klimmen. Maar de klimtocht zal je wel lonen met een prachtig uitzicht. 

Lees meer

Hemelplatform Vlinderbalg

Lauwersoog, Groningen - Op het hemelplatform bij de Vlinderbalg, in Nationaal park Lauwersmeer, kan je zowel overdag als 's avonds je ogen uitkijken. Overdag spot je er allerlei dieren: van konikpaarden tot schotse hooglanders en met een beetje geluk misschien wel een zeearend. Maar ook 's nachts heb je hier een fantastisch uitzicht, want je bevind je dan in een van de donkerste plekken van Nederland. Hier ben je weg van de lichtvervuiling en heb je een prachtig uitzicht over de sterrenhemel. 

Lees meer

Uitkijktoren Hemmemapark

Berlikum, Friesland - Op de plek waar vroeger de Hemmemastate stond, een soort burcht of kasteeltje in Berlikum, staat nu een uitkijktoren. Overblijfselen van de Hemmemastate zijn de gracht en de terp waarop het lag. Dit gebied lag ooit in de Middelzee, maar het is nu een mooi park met een grote vijver. Kan je je voorstellen dat hier ooit de enige verbindingsweg tussen Leeuwarden en Franeker lag? 

Lees meer

Uitkijktoren Reiderwolde

Blauwestad, Groningen - Aan de oostkant van Blauwestad bevindt zich het natuurreservaat Reiderwolde. Op een van de heuvels in het zuidelijke gedeelte van dit natuurgebied staat een uitkijktoren met een hoogte van 7,20 meter, die een opvallende steenrode kleur heeft. Vanaf deze toren geniet je van een prachtig uitzicht over het volledige gebied. Het uitzicht is veelzijdig: je hebt hier bossen, graslanden, moerassen, poelen en heuvels. Ook kan je Blauwestad, Winschoten, Finsterwolde en Beerta zien. 

Lees meer

Kiefteglop

Callantsoog, Noord Holland - Lekker turen over het strand van Callantsoog doe je op het uitkijkpunt bij strandslag Kiefteglop. Hier geniet je van een adembenemend panorama over het strand, de zee, de polder, Callantsoog en natuurgebied het Zwanenmeer. Daarnaast kan je bij het punt ook het een en ander lezen over de kustlijn, het strand en de Noordzee. 

Lees meer

Meer lezen? - Ontdek de verhalen van het Wad

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.