Nieuwsbrief Waddengastronomie
Categorieën
-
Waddengastronomie
Updates en interessante items
We bouwen aan een culinaire traditie van Waddengastronomie en Waddenvoedsel, gedragen door groene voedselproducenten en horeca, met het Unesco Werelderfgoed als bakermat van smaak, gezonde voeding en bewust leven. In de nieuwsbrief lees je dan ook nieuwe recepten, geplande evenementen, updates omtrent foodroutes en informatie over groene ondernemers uit het gebied.
Wil je niks missen en één keer in het kwartaal de nieuwsbrief ontvangen?
Nieuwsbrief Waddengastronomie - Ontdek de vorige nieuwsbrieven
Ontdek meer - Waddengastronomie
-
Onze Wadden bekroond tot ‘Lekkerste Streek van Nederland’!
Waddengastronomie
Onze Wadden bekroond tot ‘Lekkerste Streek van Nederland’!Tijdens de eerste verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’ ging de Wadden de strijd aan met andere regio’s. Vanuit alle streken kwamen in april de meest duurzame en lekkerste streekproducten samen.
Meer lezen over Onze Wadden bekroond tot ‘Lekkerste Streek van Nederland’!
-
Eikemaheert
Waddengastronomie
EikemaheertTussen Stedum en Loppersum in het prachtige Groninger Eemsdelta staat Eikemaheert, de boerderij van Piet Glas en Angela Rijnen.
-
Eerste ambassadeurs voor de Culinaire Wadden Weken
Waddengastronomie
Eerste ambassadeurs voor de Culinaire Wadden WekenSamen met NHL Stenden werkt Stichting Waddengroep met twee groepen studenten aan de ontwikkeling van foodroutes op voormalig Waddeneiland Wieringen in de kop van Noord-Holland.
Meer lezen over Eerste ambassadeurs voor de Culinaire Wadden Weken
-
Lasagne met wortel en pesto
Waddengastronomie
Lasagne met wortel en pestoDit recept is bedacht door Tjerkje van der Laan van Bloemenparadyske te Kollum. Op de voorjaars- en zomerstreekmarkt van het Bloemenparadyske kun je de meeste ingrediënten van de waddenproducenten kopen.
-
Eerste fase van het project Waddengastronomie nadert voltooiing
Waddengastronomie
Eerste fase van het project Waddengastronomie nadert voltooiingDit voorjaar loopt de eerste fase van het project Waddengastronomie Versterkt Werelderfgoedbeleving af. Welke resultaten worden nu zichtbaar? Deze worden besproken aan de hand van een aantal deelprojecten.
Meer lezen over Eerste fase van het project Waddengastronomie nadert voltooiing
-
Afstudeeronderzoek Marktplaats Groningen
Waddengastronomie
Afstudeeronderzoek Marktplaats GroningenIn het najaar start Lennart van den Houten met een afstudeeronderzoek naar de opzet van een Marktplaats waddengastronomie in de provincie Groningen.
-
Wads Smaakhuus op ITGWO
Waddengastronomie
Wads Smaakhuus op ITGWOMidden in het bos op Vlieland is een Wads Smaakhuus neergestreken. Of we wilden koken in een pop-up restaurant tijdens het festival Into The Great Wide Open.
-
Waddenhummus van Kollumer zoete erwten
Waddengastronomie
Waddenhummus van Kollumer zoete erwtenDe Kollumer zoete erwt is een zoete grauwe erwt. Een vergeten erwt, door een Kollumer van de ondergang gered, vandaar de naam. De nieuwe oogst is in oktober te verkrijgen. Week de erwten voordat je ze kookt.
-
Texelse landschap als inspiratie voor verduurzamen
Waddengastronomie
Texelse landschap als inspiratie voor verduurzamenDesirée, Suzanne en Wouter Boon hebben hun traditionele familiebedrijf gemoderniseerd door zoveel mogelijk lokale Texelse producten te gebruiken, de tuin om te vormen tot duintuin met inheemse Texelse vegetatie en de vakantiehuizen te verduurzamen.
Meer lezen over Texelse landschap als inspiratie voor verduurzamen
-
Netwerkbijeenkomsten Waddengastronomie
Waddengastronomie
Netwerkbijeenkomsten WaddengastronomieOp 27 juni was de tweede netwerkbijeenkomst als onderdeel van het programma Waddengastronomie versterkt werelderfgoedbeleving. We waren te gast bij activiteitencentrum Lauwersnest, in Groningen.
-
Waddenrecepturen en chef’s clips
Waddengastronomie
Waddenrecepturen en chef’s clipsHet brede scala aan streekproducten in het Waddengebied creëert kansen voor het inzetten van Waddengastronomie in de horeca.
-
Bolsward aan zee
UNESCO Werelderfgoed
Bolsward aan zeeOoit verbond de Marneslenk de Waddenzee met handelsstad Bolsward. Na dichtslibbing ontstond een vruchtbaar akkerbouwgebied temidden van Friese weilanden. Bakermat ook van beroemde vrijheidsstrijders. Kaper en rebel Grutte Pier keerde zich tegen de Holland
-
Harlingen: van vissersbuurt tot noordelijk havenhoofd
UNESCO Werelderfgoed
Harlingen: van vissersbuurt tot noordelijk havenhoofdHarlingen als zeehaven kent een turbulente oorsprong. Door gebrek aan groene kwelders was hier geen stootkussen tegen kustafslag bij storm en springvloed. Hollandse graven met een oogje op Friesland werden er de voet dwars gezet. Harlinger vrachtschippers
-
Middag-Humsterland: van Waddeneilanden naar agrarisch landschap
UNESCO Werelderfgoed
Middag-Humsterland: van Waddeneilanden naar agrarisch landschapNationaal Landschap Middag-Humsterland is vanaf zijn ontstaan een agrarisch landschap en dat is nog steeds zo. Vroeger stroomde de zee tussen de eilanden Middag en Humsterland en boeren overleefden op de kwelder tussen de wadgeulen op eeuwenoude woonheuve
-
Foodroute Den Helder moet jonge generatie aantrekken
Waddengastronomie
Foodroute Den Helder moet jonge generatie aantrekkenStudenten van NHL Stenden onderzochten de haalbaarheid van een foodroute in Den Helder en de omgeving. Hieruit komt naar voren dat lokale producten met een verhaal, duurzaamheid en de culturele attracties van de stad interessant zijn voor jongeren.
Meer lezen over Foodroute Den Helder moet jonge generatie aantrekken
-
De Graanrepubliek opent deuren van de Oude Remise in Bad Nieuweschans
Waddengastronomie
De Graanrepubliek opent deuren van de Oude Remise in Bad NieuweschansCoöperatie de Graanrepubliek heeft in januari de deuren geopend van de geheel vernieuwde Oude Remise, pal op de grens met Duitsland. De officiële opening volgt later dit jaar.
Meer lezen over De Graanrepubliek opent deuren van de Oude Remise in Bad Nieuweschans
-
Inspiratiekaarten en foodroutes krijgen vorm
Waddengastronomie
Inspiratiekaarten en foodroutes krijgen vormIn samenwerking met ondernemers is Stichting Waddengroep bezig om in de diverse regio’s uit de drie waddenprovincies thematische inspiratiekaarten te realiseren. Deze inspiratiekaarten worden gekoppeld aan foodroutes.
Meer lezen over Inspiratiekaarten en foodroutes krijgen vorm
-
Chefs van Vlieland en Texel koken voor Kamerleden, ministers en bestuurders
Waddengastronomie
Chefs van Vlieland en Texel koken voor Kamerleden, ministers en bestuurdersAfgelopen maand heeft in Nieuwspoort Den Haag het Waddendiner plaatsgevonden, georganiseerd door de Stuurgroep Waddenprovincies, voorafgaande aan het Waddendebat.
Meer lezen over Chefs van Vlieland en Texel koken voor Kamerleden, ministers en bestuurders
-
Snoekbaars uit het Noord-Hollandse Amstelmeer
Waddengastronomie
Snoekbaars uit het Noord-Hollandse AmstelmeerHet Amstelmeer gelegen in de kop van Noord-Holland ten westen van voormalig Waddeneiland Wieringen is vooral bekend als surfhotspot. Hier verdienen zoetwatervissers ook hun brood, zoals de jonge visser Daan Gerssen.
Meer lezen over Snoekbaars uit het Noord-Hollandse Amstelmeer
-
Wieringen een eiland vol geschiedenis
Waddengastronomie
Wieringen een eiland vol geschiedenisVoor een bezoek aan dit bijzondere eiland hoef je de boot niet te nemen. Het voormalig eiland Wieringen is 800 jaar een eiland geweest. De doorbraken van de Zijpe, het Heersdiep en het Marsdiep raakten geïsoleerd. Terugwinning lukte niet.
-
Inspiratiekaarten & foodroutes Wieringen, Den Helder en Texel
Waddengastronomie
Inspiratiekaarten & foodroutes Wieringen, Den Helder en TexelHet Programma Waddengastronomie is druk bezig met het ontwikkelen van thematische inspiratiekaarten en foodroutes voor de verschillende deelregio’s en eilanden in het waddengebied. De inspiratiekaarten voor Wieringen, Den Helder en Texel zijn gereed.
Meer lezen over Inspiratiekaarten & foodroutes Wieringen, Den Helder en Texel
Het Waddenfonds maakt het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen cofinancieren het project en ook de organisaties zelf leveren een bijdrage.