Texel en de Texelaar

Bevlogen ondernemers zijn bezig met waddenvoedsel en culinair toerisme met een minimale voetprint. Waar vind je deze heerlijkheden en ondernemers? Deze inspiratiekaart biedt een overzicht van de streekproducten in het gebied. Van boerderijwinkels tot horeca, afgewisseld met de mooiste landschappelijke plekjes op Texel. Ook kom je te weten wat de ontwikkeling van het landschap heeft betekend voor de voedselproductie in deze regio.

Vierdubbeldoelschaap

Texel is een schapeneiland. Er zijn geschriften uit 1477 waaruit blijkt dat er toen al veel schapen waren op het eiland. Tot 1860 waren dit voornamelijk zogenaamde Pijlstaarten. Na 1960 is er vooral gefokt tot het schapenras “de Tesselaar”. Texelaar wordt gehouden voor vier doelen: wol, vlees, melk en het landschap. De trots van Texel begraast de dijken, polder en natuurgebieden én de tuunwallen. Het schapenras is daarmee onmisbaar voor het landschapsonderhoud. En dan is het ook nog eens een publiekstrekker voor bezoekers. Ooit waren de schapenkaasjes en de wol de belangrijkste exportproducten van Texel. De Texelse schapenkaas was al in de middeleeuwen beroemd. Een traditioneel product, al meer dan 500 jaar wordt het gemaakt. Innovatief en authentiek, seizoen, duurzaam landschapsproduct. 

Lees meer

Streekproducten & trekpleisters - Ontdek ze bij bedrijven en in het landschap van Texel

Ondernemers & locaties - Op Texel

Ontdek de routes - Op Texel

Meer inspiratie - op Texel

Meer routes - op Texel

Ontdek meer

De inspiratiekaart en foodroutes zijn gemaakt in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.