Verlangen naar Vlieland

Scheepsarts, schrijver en dichter J.J. Slauerhoff bracht er zijn jeugd door en dat inspireerde hem levenslang. Dat ‘verlangen naar Vlieland’, dat eiland van afzondering (stilte en ongerepte natuur) en geborgenheid (sfeervol Oost-Vlieland) herkennen de vaste bezoekers. Net als het gevoel van thuiskomen als de veerboot De Richel passeert en bij laag water zonnende zeehonden zijn te zien. Vanaf het eiland is Waddenzee UNESCO Werelderfgoed het best bij laagwater te ervaren; je ziet de geulen, wadplaatsen, pieren en enorme aantallen wadvogels.

Werelderfgoed

Vlieland is 39 km² groot, waarvan 38,6 km² natuur is! Niet voor niets wordt het eiland ‘parel van de Waddenzee' genoemd. Reden waarom er 140 soorten vogels broeden en nog eens tientallen het eiland aandoen om reserves op te bouwen voor hun trektochten. Een andere kwalificatie is ‘Sahara van het Noorden’. En inderdaad, de zandvlakte van de Vliehors heeft iets van een woestijn. Wad, zand, duin, bos, heide en rust, dat maakt van Vlieland een paradijs voor vogels èn natuurliefhebbers.

Meer over het werelderfgoed

Ervaar Vlieland via deze routes:

Watererfgoed

Vlieland is met een oppervlakte van slechts 39 km² het kleinste bewoonde Waddeneiland. Met Oost-Vlieland heeft het een dorp 39 rijksmonumenten, vrijwel geen auto’s, kilometers zandstrand en ongerepte natuur. Die natuur bepaalt het levensritme en houdt massatoerisme op afstand. Maar het maakt ook nieuwsgierig hoe mensen er leven en hoe ze hun eiland maakten tot wat het is. Daarover meer in Museum Tromp's Huys en waddencentrum De Noordwester.

Meer over het watererfgoed