Groningen: veel te zien, te doen en te ervaren

Van de eindeloze horizonten in het Oldambt tot de duisternis en natuur in Nationaal Park Lauwersmeer, de Waddenkust van Groningen biedt ongelooflijk veel te zien, te doen en te ervaren. Het Waddenland met zijn oude terpen- en wierdenlandschap dat in een samenspel tussen mens en zee het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed vormde. De Eems-Dollard, voorbeeld van een nieuw economisch landschap in evenwicht met natuur van wereldklasse. En natuurlijk het dynamische landschap van de Waddenzee zelf.

Natuurlijk werelderfgoed

Beleef de dynamiek van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed langs de kust van Groningen. Ontdek de onverwachte schoonheid van de kwelders en de polders. Loop over de bodem van de zee als de Wadden droogvallen en de zeehonden op de zandbanken wachten tot de vloed nieuw voedsel komt brengen. Kijk je ogen uit bij de duizenden trekvogels die snacken op het Wad en langs de randen van de Dollard. Proef de zee en het land.

Meer over het werelderfgoed

Watererfgoed

Achter de Waddenzeedijk vind je oeroude cultuurlandschappen. Zoals het Reitdiepgebied, waar ooit de sterk meanderende Hunze de stad Groningen verbond met open zee. Eb en vloed hadden toen nog grote invloed op het omringende land. Ook de vele wierden (terpen) herinneren aan de tijd dat de Waddenzee met vloed nog regelmatig het land overstroomde. Het polderen langs de Eems-Dollard ging door tot ver in de 20ste eeuw. Zo ontstond de graanrepubliek; het land van de eindeloze horizon.

Meer over het watererfgoed

5 topbelevenissen in Groningen

Wandelen onder de sterren

Durf jij het? Wandelen in een donker bos, vol onverwachte geluiden. Vooral als het een beetje waait.

Noordkaap

Er ging al niets boven Groningen, maar nergens geldt dat zo dubbel en dwars als bij Noordkaap. Noordkaap is het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het Wad.

Wadlopen Noordpolderzijl

Omdat Noordpolderzijl een van de weinige plaatsen is waar het Groninger wad via de openbare weg met de auto of touringcar is te bereiken en bovendien over diverse voorzieningen beschikt, is het een ideaal begin en/of eindpunt voor wadlooptochten. 

Bezoekers- centrum Dollard

Op een markante plek, net naast de dijk ligt voormalige boerderij bezoekerscentrum Dollard. 

Vogelkijkhut De Kiekkaaste

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland en geeft een goed zicht op de slikvelden van de Dollard.