Het mooiste natuurgebied van ons land

De Wadden is Waddenzee Werelderfgoed. Een dynamisch gebied dat met elk tij verandert. Waarin de eilanden wandelen en de nacht nog donker is. Een Werelderfgoed waarin al eeuwenlang mensen leven. Met en van de zee. De geboortegrond van het Nederlandse waterbeheer, met een uniek stelsel van terpen, dijken, watergangen, polders en gemalen. Waar creativiteit voor droge voeten zorgt, maar ook voor verrassende landart, duurzame festivals en nieuwe zilte smaken. Een gebied om te ontdekken!

Dit zijn de Wadden

Ze liggen allemaal aan Werelderfgoed Waddenzee, maar elke regio in het waddengebied heeft zijn eigen karakter en charme. Ontdek de acht verschillen.

Kust Noord-Holland

Weids polderland met historische plaatsjes, prachtige natuur, bijzonder militair erfgoed. De kust van Noord-Holland is ideaal wandel-, fiets- en kanoland.

Meer over Kust Noord-Holland
Wijnaldum

Kust Friesland

Land van terpen, zilte natuur en historische steden. Van duisternis en ruimte. Eigenzinnig en vrij. Leven met het tij.

Meer over Kust Friesland

Kust Groningen

Eindeloze graan- en koolzaadvelden, slingerende maren en oude wierdedorpjes. Vissersplaatsen en lieflijke haventjes. Nationaal Park Lauwersmeer. Groningen heeft het.

Meer over Kust Groningen

Texel

Texel is het Utopia voor vogelaars en natuurliefhebbers. Eiland van streekproducten en lekker eten. Uitwaaien en genieten.

Meer over Texel

Vlieland

Als je er één keer bent geweest, wil je steeds weer terug. Vlieland, eiland van verlangen en van ongestoord genieten.

Meer over Vlieland

Terschelling

Bos, strand, duinen, gezellige dorpjes en Oerol. Terschelling nodigt uit tot ontdekken, van West tot het puntje van de Boschplaat.

Meer over Terschelling

Ameland

Ameland is MadNes en kunstmaand, sporten in de ongerepte natuur. Duurzaam in alles en gastvrij voor iedereen.

Meer over Ameland

Schiermonnikoog

Eiland van natuur, brede stranden, kamermuziek in de duinen. Van rust en genieten van al het goede dat het Wad te bieden heeft.

Meer over Schiermonnikoog

Verhalen

Er zijn weinig natuurlijke werelderfgoederen die zo uitgestrekt en tegelijk zo dichtbevolkt zijn als Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Waar mens en natuur elkaar tegenkomen, ontstaan verhalen. Ontdek het waddengebied via deze verhalen. Ze voeren je naar onbekende plekjes, bijzondere ontmoetingen en verrassende smaken. Hier maak je je keuze. 

Werelderfgoed

De laatste echte natuur in Nederland. Weer, wind en water creëren hier steeds opnieuw bijzondere landschappen die van belang zijn voor miljoenen vogels en vissen. De Wadden zijn niet voor niets UNESCO werelderfgoed.

Watererfgoed

Nederland is gevormd door de relatie met het water. In het waddengebied vind je hiervan overal sporen. Terpen en wierden, een fijnmazig dijkenstelsel, gemalen, polders en de Afsluitdijk. De Wadden hebben een naam hoog te houden in watermanagement.

Dat wil je beleven - Ga op Waddensafari, of loop op de zeebodem met onze Waddenroutes

Into the Great Wide Open

Into The Great Wide Open is een festival op Vlieland. Muziek staat centraal, maar het is vooral de context die het festival eigen maakt.

Deel jouw Wadden

Het Waddengebied is prachtig. Een plek waar je écht tot rust komt of juist heel actief bezig kan zijn. Waar je volop kan genieten en alles los kunt laten. Waarom zou je het voor jezelf houden?

Wadlopen

Proef, loop en verwonder

Wadlopen, eten uit zee, waddenexcursies of zelf een zilte maaltijd bereiden? Het kan allemaal bij Oan ‘y Dijk in Paesens-Moddergat.

Hond, cobra, duif

Upward facing dog met uitzicht op een werelderfgoed. Groet de zon op het strand van Schiermonnikoog.

Jaarrond huifkartochten

Huifkarren, arrensleeën, menwagens, een trouwkoets en een loungekar met extra brede banken. Geniet en relax.

Meer dan een uitkijkpunt

Kunstenaar John Körmeling ontwierp het langgerekte ‘paviljoen voor vogelaars’ dat boven het nieuwe natuurgebied zweeft. Voel je een met het landschap.