Een authentiek stukje Holland

Vanaf de Afsluitdijk bij Den Oever strekt de waddenkust van Noord-Holland zich uit via Stroe, Hippolytushoef en het Amstelmeer tot aan Den Helder. Hier, achter de dijken, vind je een authentiek ‘stukje Holland’. Met een weids polderlandschap vol historische plaatsjes, landbouw en veel natuur. En met vele mogelijkheden om te wandelen, fietsen, kanoën en tot rust te komen. Een gebied door water en dat grenst aan Waddenzee UNESCO Werelderfgoed; met volop dagverse vis in havenplaatsen: Den Helder of Den Oever.

Werelderfgoed

Voor water- en natuurliefhebbers is er veel te genieten langs de waddenkust van Noord-Holland. Je kunt je dagenlang verpozen op en langs Waddenzee UNESCO Werelderfgoed, het Amstelmeer, IJsselmeer en de binnenwateren. Vogelspotten vanuit het nieuwe Waddenbelevingspunt bij Den Oever. Op watersafari met het Wadvissersgilde. Op excursie naar het Balgzand, de natuurrijke wadplaat tussen Den Helder en Wieringen. Of ga mee op pad vanuit bezoekerscentrum De Helderse Vallei door het afwisselende natuurgebied Mariëndal.

Meer over het werelderfgoed

Watererfgoed

Langs de kust van Noord-Holland is het watererfgoed overal tastbaar. In marinestad Den Helder leven de mensen samen met het water. In Den Oever ademt alles de strijd tegen het water. Met daartussenin voormalig eiland Wieringen. Vanaf dit ingepolderde ‘Waddeneiland’ is de Afsluitdijk gebouwd en komt tussen 1924 en 1930 een eind aan het eilandbestaan. Wieringen blijft bijzonder. Ervaar het glooiende groen, de houtwallen, historische boerderijen, knusse dorpen en de slingerende weggetjes. En altijd de zee en de geschiedenis dichtbij.

Meer over het watererfgoed

5 topbelevenissen in Noord-Holland

Wandelend door Mariëndal

Wandel door natuurgebied Mariëndal, een afwisselend gebied met bos, duin en strand, plassen en drasland.

De Zee & Het Schor

Ontdek de bijzondere flora en fauna bij Het Schor, kweldergebied bij Wieringen. Vaar mee met het Wadvissersgilde en geniet.

Vlietermonument van Dudok

Een bezoekje aan Het Vlietermonument op de Afsluitdijk is een must. Beklim de toren en geniet van het prachtige uitzicht.

Rondwandeling Rijkswerf Willemsoord

Meer weten over watererfgoed en de maritieme geschiedenis? Maak dan een historische rondwandeling over de oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder.

Waddenzee proeven

Dit leuke vissersdorp, op voormalig eiland Wieringen, is een prima startplaats om de omgeving te ontdekken en te proeven.