Ameland: ideaal elk-seizoen-eiland

Of je nu voor het MadNes, enige duurzame skate, surf en muziekfestival, naar Ameland komt, voor de Kunstmaand of gewoon omdat je een weekendje wilt uitwaaien, het eiland boeit altijd. Met vier dorpen en twee prachtige natuurgebieden, is het een ideaal elk-seizoen-eiland. En als je wilt weten hoe Nederland eruit ziet na de energietransitie, krijg je op Ameland een aardig beeld. Het eiland loopt voorop in de Waddenambitie om zelfvoorzienend te zijn voor water en energie.

Werelderfgoed

Bossen, duinen en kwelders, de natuur op Ameland is gevarieerd. Dat geldt ook voor de flora en fauna. Je kunt op het eiland zelfs reeën zien. Een dapper mannetje maakte vorige eeuw de oversteek van het vaste land. De eilanders zorgden voor een reegeitje en de natuur deed de rest. Ameland was ooit veel groter dan nu, maar het is ook een stuk kleiner geweest, korter dan nu maar richting het zuiden wel veel breder. De zee neemt en geeft. Aan de noordkant wordt het eiland bijvoorbeeld gevoed met zand van de Noordzee. Zo ontstond hier het ‘Groene strand’, waar je nu veel vogels kunt zien foerageren.

Lees meer over het werelderfgoed

Watererfgoed

Amelanders en de zee hadden alles behalve een kabbelende relatie. Al vanaf de 8ste eeuw woonden er mensen op het eiland. Maar veilig was dat allerminst. De zee sloeg grote delen weg en nam hele dorpen mee. Rond 1800 restte er niet veel meer dan drie dorpen. Door die met een dijk te verbinden, slibde er aan de zuidkant van het eiland weer land aan. Zo ontstonden de polders die je nu als eerste ziet als je de boot neemt naar het eiland.

Lees meer over het watererfgoed